Select Page

Future Ready Educator

UTM sedang giat menjalankan pelbagai aktiviti seperti ceramah, bengkel, perkongsian pengalaman dan latihan beserta penyelidikan bagi menyediakan Future Ready Educators. Penekanan dibuat berfokuskan kepada pembelajaran aktif dengan gabungan penggunaan teknologi terkini.

Kredit gambar daripada facebook Cikgu Fadzli Ishak

Lihatlah, anak-anak kita termasuk di pra sekolah lagi telah berani menggunakan pelbagai alatan teknologi. Jika kita tidak sedia… bagaimanakah nanti 10 tahun akan datang. Mampukah kita mengajar mereka…

Masihkah kita mahu gunakan pernyataan

“aku dulu belajar tanpa guna komputer pun boleh graduan dengan cemerlang”

Masih relevankah?

Selamat hari akademia 2019

Hari Akademia disambut di Malaysia sempena ‘World’s Teachers Day’ yang diraikan di peringkat dunia.

Selamat Hari Akademia Malaysia kepada pensyarah-pensyarah universiti di seluruh Malaysia. Terutamanya rakan-rakan saya di UTM.

Tanggungjawab baru

Semenjak 1 Jun 2019, saya telah diberikan tanggungjawab baru sebagai Timbalan Pengerusi (Pembangunan Sistem dan Profesional) di Sekolah Pengajian Siswazah UTM.

Skop tugas di sini adalah agak berbeza jika dibandingkan dengan tugas sebelum ini sebagai Pengurus IT. Hanya pengalaman sebagai Pensyarah yang membantu saya serba sedikit dalam menjalankan tugas.

Alhamdulillah, rakan2 banyak membantu saya memahami tugas disini walaupun saya belajar banyak benda baru setiap hari.

Baru 2 bulan di sini… banyak lagi yang saya kena usahakan untuk memahami dan membuat keputusan. Semoga dimudahkan urusan bagi membantu melaksanakan tugas.

“Kerana Tuhan, untuk Manusia”

Integrity, Synergy, Excellence, Sustainability

Cuti Hari pekerja 2019

Selamat menyambut Hari Pekerja kepada semua warga kerja UTM khususnya dan kepada semua yang bergelar pekerja. Bersama kita terus menjaga keseimbangan antara kerja dan kehidupan (Work–life balance) “Pekerja Amanah, Aspirasi Negara” ?

Majlis Jamuan Sempena Kenaikan Pangkat Staf Sekolah Pendidikan

Alhamdulillah, rezeki hari ni dapat belanja daripada rakan-rakan yang dapat kenaikan pangkat ke jawatan Prof Madya dan Profesor.

Menjadi satu kebiasaan rakan-rakan yang mendapat kenaikan pangkat di Sekolah Pendidikan, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan untuk belanja makan rakan-rakan staf lain. Berkongsi rezeki disamping mengeratkan silaturrahim. Cuma, kali ni lebih istimewa, kerana kami di jamu di Restoran Bunga Lawang dimana makanan yang dimasak adalah hasil daripada pelajar kami sendiri yang mengambil kursus Ijazah Pendidikan Jurusan Kemahiran Hidup.      

Hiasan, susunatur, kualiti makanan adalah setanding Restoran mewah. Kalau tak percaya, cuba tengok gambar-gambar yang saya share kat bawah ini.

Terima kasih daun keladi…

1. Prof. Dr. Hamdan Said
2. Prof. Dr. Zaleha Ismail
3. Prof. Madya Dr. Mohd Nihra Haruzuan Mohd Said
4. Prof. Madya Dr. Zainudin Hassan
5. Prof. Madya Dr. Adnan Ahmad
6. Prof. Madya Dr. Sanitah Mohd Yusof
7. Prof. Madya Dr. Narina Abu Samah
 
Tahniah di atas kenaikan pangkat tersebut dan ucapan ribuan terima kasih di atas tajaan serta didoakan semoga dimurahkan rezeki berpanjangan.

Bengkel Penyediaan Bahan Pembelajaran dalam Sistem ODL di AHIBS

Pada 1 dan 2 April 2019 yang lalu, saya dijemput oleh Azman Hashim Business School UTM untuk membantu menyediakan bahan pembelajaran secara atas talian bagi persediaan penawaran Program Sarjana Pengurusan Perniagaan sepenuhnya online pada Semester akan datang.

Bengkel selama 2 hari dipenuhi dengan penerangan tentang alatan yang sesuai untuk mengajar secara online dan bagaimana kaedah yang sesuai untuk berhubungan terus dengan pelajar secara maya. Saya cuba berkongsi maklumat berdasarkan pengalaman saya menyediakan bahan pembelajaran untuk program Sarjana Teknologi Pendidikan. Program Sarjana Teknologi Pendidikan yang ditawarkan oleh Sekolah Pendidikan, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan juga akan ditawarkan menerusi mod yang sama pada sesi akan datang.

Semoga usaha murni kami pensyarah yang sentiasa berusaha untuk menyediakan yang terbaik buat pelajar dipermudahkan.