Umur 40 tahun

PROGRAM KEROHANIAN FSSH 2022, SIRI 117: Bila Usia 40 Tahun ~ Surah Al Ahqaf, Ayat 15

Apabila seseorang berumur 40 tahun, sekiranya mempunyai tabiat, perangai dan tingkah laku sama ada ke arah kebaikan atau ke arah keburukan, tabiat, perangai dan tingkah lakunya itu menjadi lebih mencabar untuk berubah (Ibnu Kathir, terhadap terjemahan ayat Surah Al-Ahqaf: ayat 15).

Seeloknya, perlu menghafal dan mengamalkan bacaan doa yang dinyatakan dalam ayat 15 (Surah Al-Ahqaf). Ini adalah doa Nabi Daud AS.

Doa Ketika Berumur 40 Tahun

Akan tetapi tidak semestinya perlu menunggu umur mencecah 40 tahun baru mengamalkan doa tersebut. Doa tersebut boleh dibaca oleh orang yang telah mencapai usia dewasa.

Ayat itu diturunkan disebabkan oleh bacaan doa Saidina Abu Bakar RA ketika beliau memasuki umur 40 tahun. Berkat doanya itu, seluruh ahlinya menjadi Muslim (ayahnya, anak-anaknya). Terdapat juga pandangan ayat ini diturun disebabkan oleh tiada peristiwa yang khusus.

Ayat ini mempunyai tiga intipati:

1) Berbuat baik kepada ibu bapa: Berbuat baik kepada ibu bapa sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia.

2)Tentang umur 40 tahun: Ketika berumur 40 tahun, keadaan hidup bagi sebahagian orang mungkin telah mencapai tahap yang lebih baik. Contoh: Mungkin keadaan ekonomi dan status sosial makin baik. Tetapi, ianya menjadi cabaran dalam memastikan diri masih lagi fokus kepada berbuat baik kepada ibu bapa. Umur 40 tahun juga adalah batas kematangan dan keunggulan (ini merujuk kepada kehidupan Nabi Muhammad SAW yang menerima wahyu pada usia 40 tahun). Ada pendapat menyatakan bahawa bukan sahaja Nabi Muhammad SAW menerima kenabian pada usia 40 tahun tetapi ada juga nabi lain yang menerima kenabian pada usia 40 tahun juga. Muhasabah diri amat penting terutama dalam apa yang yang telah dilakukan dan apa yang ingin dilakukan. Solat istiharah penting dalam memohon Allah SAW supaya memberikan laluan dan mempermudahkan urusan ke arah kebaikan. Muhasabah juga terhadap apa yang berlaku pada diri kita dan pada orang lain sebagai ibrah atau iktibar kepada diri sendiri. Bagi yang telah menginjak kaki ke usia 40 tahun, perlu mengambil peluang untuk melakukan sebanyak mungkin sumbangan sebagai bekalan diri kita (Prof Ajmain menggunakan istilah mewariskan pengetahuan dan pengalaman sebagai sumbangan dan manfaat yang ditinggalkan kepada orang lain). Kita perlu perbaharui dan meningkatkan amalan kebaikan, dan mengurangkan (meninggalkan) amalan yang buruk (kena muhasabah diri tentang apakan tindakan kita yang mengarah ke arah amalan buruk)

3) Doa: Perbanyakkan doa Surah Al Ahqaf: ayat 15. Antara intipati doa tersebut ialah, kita perlu mensyukuri dengan apa yang kita ada. Contoh: Bagi yang belum mendapat kenaikan pangkat, jangan lihat apa yang Allah SAW tidak kurniakan kepada kita. Kita perlu bersyukur dengan apa yang kita ada. Allah SAW lebih mengetahui di atas kurniaan dan nikmat yang diberikan kepada kita. Mungkin dengan tiada kenaikan pangkat itu, Allah SAW ingin kita lebih dekat denganNya. Kita perlu memohon dari Allah SAW dengan nikmat sedia ada yang dikurniakan kepada kita akan lebih mendekatkan diri kepada Allah SAW, terutamanya nikmat yang paling besar ialah nikmat Iman. Nikmat sihat dan sebagainya adalah nikmat sampingan yang Allah SAW beri kepada kita dan juga orang lain (meskipun mereka belum lagi mendapat hidayah dari Allah SAW). Nikmat diberikan iman adalah suatu kurniaan yang paling istimewa. Kita juga perlu berdoa dan mengharapkan keturunan kita menjadi individu yang soleh (ada doa lain seperti doa dari surah Al-furqan: ayat 74 dan surah Ibrahim: ayat 35-37).

Published by

hadijahjaffri

I am who I am and what I am cannot be defined by what I have/posses or have done. Therefore, I am me.