Wakelet ke Padlet ke Trello?: Tibanya masa untuk bertukar angin

Aku menghadiri sesi perkongsian tentang e-content pada Khamis lepas (16 Jun 2022). Aku mengakui aku memang kerap menghadiri sesi sebegini kerana aku perasan ada sahaja maklumat terkini yang dikongsi oleh fasilitator. Jadi, aku kena memastikan aku mendapat maklumat terkini tentang e-content dari mereka meskipun sesi sebegini dilaksanakan hampir setiap semester.

Apa yang aku pelajari kali ini ialah bagaimana membina bahan e-content yang padat, jelas dan terperinci bagi pelajar menggunakannya tanpa memerlukan bantuan pensyarah menerangkan secara bersemuka (ataupun secara alam maya menggunakan medium WebEx atau Zoom dan sebagainya). Dr Nihra menunjukkan contoh Trello yang digunakannya selain dari Padlet. Baginya, Padlet adalah sesuatu yang tidak menarik lagi perhatiannya. Bagi aku yang telah melanggan Padlet dengan bayaran tertentu, suka atau tidak, menarik atau tidak, aku memaksa diri aku menggunakan Padlet semaksima mungkin untuk memastikan bayarannya berbaloi dengan penggunaannya. Kalau aku menggunakan kurang dari 10 kerangka (frame) dalam Padlet setahun, setiap satu kerangka itu berharga RM14.40 (Setahun aku membayar RM144.00).

Padlet telah menaikkan harga langganan pada tahun ini. Harga langganan terkini bagi Premium adalah RM199.90 (atau RM19.90 sebulan). Kenaikan harga sebanyak RM50 bagi tahun ini. Ini membuatkan aku terfikir untuk menukar jenis langganan bagi tahun depan (2023) sekiranya Padlet “memaksa” aku untuk membayar RM199.90, bukan RM144.00 apabila aku perlu memperbaharui langganan.

Trello bagi aku lebih sesuai bagi pengurusan projek. Versi percuma mempunyai 10 kerangka sahaja yang dibenarkan dan ada ciri tertentu yang tidak boleh digunakan kecuali apabila menukar ke versi langganan. Mungkin aku boleh menggunakannya untuk pelajar di bawah penyeliaanku untuk memastikan kemajuan pengajian mereka. Akan tetapi mengikut pengalaman sedia ada, aku menggunakan aplikasi yang lebih ringkas pun mereka tidak menghantar dokumen yang diperlukan untuk menunjukkan kemajuan pengajian mereka. Terpulanglah kepada mereka. Aku sebagai penyelia adalah tidak beretika sekiranya aku yang menulis bab untuk mereka. Tiada penulisan dari mereka, itu masalah mereka. Buku penulisan tesis melambak. Video tentang tips penulisan tesis pun banyak. Sebagai pelajar yang dianggap sebagai berdikari, aku perlu melayan mereka sebagai individu yang berdikari. Sekiranya mereka tidak dapat berdikari, adakah aku perlu memimpin tangan mereka seperti kanak-kanak melintas jalan? Apa pun buat masa ini, aku masih lagi mempelajari Trello dan buat masa ini, aku masih lagi terkial-kial menyelongkar ciri-ciri yang ada di Trello.

Dalam masa yang sama, aku terjumpa Wakelet. Rupanya seramai 75 orang (pada saat aku menulis catatan ini) telah mempunyai akaun dan mungkin telah menggunakan Wakelet dari UTM. Bagaimanakan aku mengetahui hal ini? Aku mendapat email dari Wakelet dan ada tertera maklumat aku adalah orang ke 76 yang mempunyai akaun Wakelet di UTM. Cuma aku tidak mengetahui identiti individu tersebut. Kalau aku mengetahui identiti mereka, telah lama aku menghubungi mereka untuk mendapatkan maklumat lanjut,

Buat masa ini, Wakelet masih percuma. Apa yang diperlukan ialah email rasmi organisasi untuk membuka akaun. Tiada kategori Premium, Gold atau sebagainya seperti Padlet. Trello mempunyai persamaan dengan Padlet di mana ada kategori yang percuma tetapi mempunyai had dari segi saiz penyimpanan maklumat. Senang cerita, versi langganan mempunyai banyak keistimewaan dari versi percuma. Harganya sedikit mahal dari Padlet (dalam US5 sebulan atau USD60 setahun. Kadar pertukaran wang adalah mengikut pada tarikh kita membayar langganan tersebut).

Oleh yang demikian, aku rasa sekiranya aku ingin menjimatkan perbelanjaan pada tahun hadapan, aku akan bertukar kepada Wakelet sepenuhnya. Ini adalah kerana aku hanya menghadkan jumlah tertentu sahaja untuk langganan aplikasi yang membantu aku dalam pengajaran. Ada rakan mengusik, “Kalau naik pangkat ke Prof Madya, dengan gaji Prof Madya lagi banyak boleh kau langgan aplikasi-aplikasi ni“. Lagi banyak aplikasi yang perlu aku guna, lagi banyak masa diperlukan untuk mempelajari aplikasi tersebut, bukan sekadar aspek kewangan sahaja yang perlu diambil kira. Anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala?” – Panadol Malaysia

Nota: Setelah meluangkan masa melebih dari 48 jam untuk menonton video di YouTube dan merujuk kepada nota di Wakelet Academy untuk belajar cara menggunakan Wakelet, akhirnya aku berjaya menghasilkan satu bahan pengajaran digital dengan menggunakan Wakelet ini (harapnya boleh lah dapat 5 markah bonus untuk e-content – tongue in cheek remark!). Ini adalah bahan yang aku bina sebagai salah satu tugasan MyDigitalEducator@MOHE dan oleh yang demikian, tidak akan dikira sebagai bahan pengajaran e-content mengikut kursus yang didaftarkan di UTM.

What is Self-instructional materials or SIM?

The concept of “Teaching through self-instruction” was coined by Derek Rowntree in 1986. It is the title of his book. He also wrote other books about teaching strategy (i.e. material-based learning), classroom instructions and others. What I want to focus in this post is on self-instructional materials. So, don’t expect that this post will give more information about his other works (I am still finding out more about his work. I will try to get a copy of his book so I can know more about his work).

Self-instructional materials are teaching materials that specifically meant to enable students to self-learn (or independently learn on their own) about a topic/issue etc. Rowntree also referred this materials as “tutorial-in-print”. The word in print does resonate with the time when he proposed this idea back in the 80s.

There are six characteristics of self-instructional teaching in which the materials used must comply to these six (6) characteristics too:

  • 1) Self-learning

Students learn independently without direct instruction from the instructor/teacher. It means that students use whatever materials given to them by the instructor/teacher and follow the guideline (instruction) that is given with the material. Having a checklist is helpful to make sure students understand the expectations that they need to comply. Some of the things that needed to be included in the checklist are:

i) Lesson outline or objective(s): This should be based and aligned with course information (weekly topics etc.)

ii) Specific instruction and description of tasks that need to be completed: We can use H5P (on Elearning) or we can subscribe any SIM application or platform (you have to pay – so better use the Free Version)

iii) Formative assessment: It is suggested that the assessment to be ungraded because students would feel less stressful to assess themselves as it does not involve any graded marks. Marks can be given that serves as an indicator of performance or understanding. For example: 10 marks might indicate that students have understood certain concepts well as compared to 1 mark.

  • 2) Self-motivational

Students are expected to be internally motivated in their learning. Even though as instructor, we can guide, scaffold and motivate students, yet as learners, nothing can sustain their motivation except themselves. In their book “Why we do what we do”, Edward L. Deci and Richard Flaste they propose that rather than giving students the carrot stick hanging in front of them, as instructors, we should encourage students to be self-motivated. In this sense, rather than doing something for the sake of grade, rewards etc., students should learn to enjoy the process of learning or doing things without expecting any reward. Of course, it is not easy to motivate others as research has shown that internal motivation is prevalent in sustaining the effort that ones put in completing a task. In short, it depends on student individual motivation. Indeed.

  • 3) Self-explanatory

The instruction and description given to students must be clear to describe what students need to do based on the materials given (the instruction must be clear to guide students without you explaining to them on the instruction physically or virtually. One of the tips that was shared yesterday is: The instruction and description must be Clear, Not ambiguous, Direct. In short, students do not need the instructor to understand what is needed to be done.

  • 4) Self-directed

The self-instructional materials must be interesting, interactive, reflective and able to capture students interest to engage in any task assigned with the given materials. So, we should diversify materials used such as videos, short articles, case study etc. The materials do not necessarily our own but it is advisable that at least one material is created by us. In short, the materials given to students need to be stand-alone (it does not require you as the instructor/lecturer to be there to explain the materials and tasks)

For example:

The topic of discussion: Global Citizenship Education (GCED)

Materials: a YouTube video that we create on our own (10 minutes) on GCED, a short article (4 pages) from UNESCO guideline, a case study that we craft based on a scenario and a short webinar video (20 minutes) from the Asia-Pacific Centre of Education for International Understanding (APCEIU). The materials given here must be understandable and sufficient to provide information to students to understand GCED.

Instruction: You are given four (4) materials that guide your learning. Please do the following tasks:

i) watch the videos (YouTube and APCEIU) for 30 minutes,

To guide you while watching the videos, please pay extra attention to these key concepts:

*definition of Global Citizenship Education (GCED)

*characteristics of GCED

*teaching strategies relevant for GCED

ii) download and read a short article about GCED (suggested time: 30 minutes)

To guide you in your reading of the article, think about these following questions:

*What are the objectives of UNESCO in promoting GCED?

*What are the relevant issues related to the urgency and importance of implementing GCED?

*……………….. (you may add more questions to guide their reading)

and

iii) read the case study given (Elearning).

To guide you in your understanding of the case, think about these following questions:

*What are the issues that you could identify from the case?

*If you are Adam, what would do to …….

*……………….. (you may add more questions to guide their reading)

Note: The instruction should be clear to prompt students to be focused.

  • 5) Self-contained

The materials provided should be sufficient in itself to be used for learning and completing any task or assessment. In this case, the instructor/lecturer/teacher must ensure that materials given to students are relevant and appropriate to be used. Students do not need to spend time finding relevant materials on their own unless they wish to know more about the topic that is being discussed. In short, students are not instructed to find materials on their own (but it is highly suggested to instruct students to find other materials that could be used to enhance their understanding and share with their peers).

  • 6) Self-evaluating

To assess students’ understanding and any misconception that might happen, assessment is needed. One of the tips that was shared yesterday (16 May 2022) is we can give formative assessment (ungraded to lessen students anxiety) in which it helps students to evaluate their understanding of the topic based on self-learned materials given to them. I think, personally, using Quizziz or ELearning with pre-set feedback is useful. In this case, students do not need us to explain why the wrong response or answer. The feedback can be set together with the question and answer.

In what way SIM is related to ODL?

ODL involves a wide range of learning devices. It is relatively low proportion of text as compared to learning devices. The space that is often provided for learning and it is generous layout overall (need spaces for instruction, student to answer and your feedback).

Note:

  1. The materials from the facilitators can be accessed HERE (make sure you have a valid UTM email)
  2. The recording can be accessed through the following links:

Streaming recording link:https://utm.webex.com/utm/ldr.php?RCID=97684dfe686236261a2854381c6e368d


Download recording link:https://utm.webex.com/utm/lsr.php?RCID=52d7d75a522453737299539e8785b9f0

COVID-19: Berhentilah mengharap

Cukup lama aku menanti penghantaran tugasan yang telah lama tamat tempoh penghantarannya. Aku bertanya khabar menggunakan Telegram. Tidak berjawab. Mesej aku kepadanya: “How are you? Are you alright? Do you have any problem to complete the assignment?”


Hari menjadi minggu. Tinggal seminggu lagi untuk cukup sebulan. Ada orang berkata “Kita kena menjaga kebajikan pelajar. Kita kena memberikan sebanyak mungkin peluang kepada pelajar. Mereka tertekan dengan keadaan semasa…. yada yada yada“.


Terngiang suara mentor aku di telinga “Why are you so stupid to wait for the assignment? Do you have to beg them to submit their assignment? You are an idiot. Apparently, having a PhD seems does not make you any wiser. It is so simple. If those students do not care about their study, why should you care? Just give the marks they deserve. After all, they fail because they are predestined to fail. You do not fail them. They fail based on their merits and of course, with Allah’s will.”


Selepas itu, terngiang suara mentor lain “Hadijah, have you performed solat Taubat? Have you asked for Allah’ to guide you when you want to start marking? Have you looked at all assignments again? Do you miss anything that worth to be given a mark or two?

Datang balik suara mentor pertama “If you still wonder why I call you stupid, idiot and ignoramus, it is plain to see that because you are stupid, idiot and ignoramus to be soft-hearted when you should not be. After all, you should educate yourself before you educate others”


Aku cuba mendapatkan pendapat rakan yang lebih berpengalaman. Tapi satu mesej dari seorang rakan membuat aku nekad untuk berhenti mengharap, “Dah la Dr Dijah. Ignore the students. They ignore you. Just move on. Done too much help already

Dengan itu, aku terus menyiapkan laporan dan mengisi markah dalam sistem tanpa menunggu lagi pelajar yang tidak menghantar tugasannya.

COVID-19: Kaedah terapi karakter

WhatsApp Image 2022-02-13 at 10.44.40 AM.jpeg

Hari ini aku dapat tips dari Ustaz Dr Zulkiflee Haron dari sesi perkongsian yang bertajuk “Mengatur jiwa meraih bahagia dengan istighfar dan taubat” berdasarkan Surah Ali Imran: Ayat 131-136. Terdapat 4 langkah:

Langkah pertama

  • Baca surah Al-Fatihah, shahadat dan solawat
  • Istighfar (lafaz dan hadirkan dalam fikiran dan hati)
  • Perlu berada dalam keadaan tenang
  • Nota: Boleh menggunakan lafaz istighfar ringkas atau sederhana atau sempurna.

Langkah kedua

  • Mengingati secara sedar akan kesalahan dan mengakui kesalahan yang telah dilakukan
  • Perlu menghadirkan diri dalam fikiran tentang apa yang telah dilakukan dan menyesali akan perbuatan tersebut

Langkah ketiga

  • Bertekad tidak akan mengulangi lagi kesalahan tersebut
  • Mengingatkan diri dan lebih berhati-hati dalam bertindak agar menjauhi kesalahan tersebut yang telah ditanam dalam fikiran dan hati untuk tidak mengulanginya lagi.
  • Berazam untuk tidak melakukan kesalahan tersebut pada masa akan datang.
  • Nota: Taubat nasuha

Langkah keempat

  • Hubungkan kesalahan dengan penyakit
  • Nota: Merawat jiwa dan fizikal

COVID-19: Time management and attitude

I got involved in a focus group discussion. I was amazed some of the points that are raised by the experts. It is all bogged down to attitude. It is not easy to change or mold one’s attitude but it depends on to what extent one realize the importance of having the right attitude to survive in this VUCA world.

One expert shared his experience studying in the US back in the 80s. Having an assignment on weekly basis was normal. Just imagine to give a weekly assignment to students? One might need to have herculean bravery to face with the uproar reaction from the students.

I look at some comments that given to students on the EPPP for this semester. I was sad rather than mad because it does resonate the kind of attitude that I would never think to have as a student myself. *sigh* What went wrong? Have I done enough to stay passionate about what I do in class? It is not easy to stay passionate, motivated and calm especially dealing with students who like to cut corners. I know we have to study smart and what, but if students are unwilling to read, lack of curiosity about things around them and reluctant to go extra miles to give their best shots, what can I do? They are adults. They are not children.

Understanding theories related to human development, I know why adult students act that way and it is alarming. Is it generational problem? Am I really dealing with strawberry cotton candy generation? Based on my experience, I try to find justification from empirical research of this latest phenomenon.

As I try to be reflective and objective at the same time, reading “The slow professor” book by Maggie Berg and Barbara K Seeber gives me some solace.

Hadis Rasullullah SAW tentang gila kuasa

Aku pernah ternampak satu hadis tentang tanda-tanda akhir zaman dan tentang zaman di mana ramai orang gila akan kuasa, pangkat dan status. Di era sekarang, agak senang mencari maklumat tetapi untuk mencari maklumat yang sahih perlu sedikit usaha untuk membuat analisa.

Alhamdulillah setelah beberapa hari, akhirnya dapat jumpa satu buku yang diterbitkan oleh seorang ahli akademik dari USIM bertajuk 40 hadis tentang politik dan kepimpinan.

Hadis pertama mengenai sifat manusia yang sememangnya suka akan pangkat, kuasa dan status. Boleh rujuk dari Sahih al-Bukhari, no: 7148.

Akan tetapi, Nabi Muhammad SAW ada berpesan supaya mengelakkan diri dari meminta untuk diberikan jawatan. Boleh rujuk dari Sahih al-Bukhari, no: 7146.

Dalam konteks sekarang, adakah menghantar permohonan untuk tujuan kenaikan pangkat atau mengisi borang untuk jawatan pentadbir dikira termasuk dalam larangan Nabi Muhammad SAW? Ini membuat aku berfikir panjang dan banyak kali untuk proses kenaikan pangkat. Ada yang mungkin berfikir, “Ala, apa yang nak disusahkan sangat? Tekan butang je dalam sistem. Apa yang diperlukan adalah berdasarkan penilaian tahunan dan bukti yang dimasukkan setiap tahun yang terkumpul seperti bilangan menjadi penyelidik utama, bilangan penerbitan dan sebagainya

Pangkat berbeza dari jawatan? Dari satu sudut, ianya adalah berbeza tetapi dari satu sudut lain, ianya merujuk kepada tanggungjawab dan kebergantungjawapan seseorang berdasarkan pangkat, jawatan, status (boleh melabel apa jua istilah). Mungkinkah ini yang akan menjadi penyesalan di akhirat nanti seperti yang dinyatakan dalam hadis Nabi Muhammad SAW?

Mungkin ada yang berpendapat bahawa terdapat nabi yang meminta diberikan jawatan, seperti Nabi Yusuf AS. Persoalannya ialah, layakkah kita hendak membandingkan diri dengan seseorang yang Allah telah menaikkan taraf dirinya sebagai Nabi? Bahasa orang yang biasa didengari: “Kena sedar diri la kan, kita ni siapa“. Akan tetapi ada kelonggaran untuk memastikan kepentingan masyarakat terjaga dengan “mencalonkan” diri untuk jawatan tertentu dengan syarat tertentu yang perlu dipenuhi.

Dalam apa jua keadaan, sekiranya kita diberikan jawatan, perlu dilaksanakan tanggungjawab dengan baik, dan tidak menzalimi orang lain dengan tindakan dan juga keputusan yang diambil. Dalam bentuk tulisan dan percakapan, ianya sesuatu yang mudah untuk dilaksanakan tetapi dalam bentuk perbuatan, ianya bukan mudah. Semoga Allah permudahkan urusan orang yang diberi jawatan untuk melaksanakan tugasan dengan adil dan saksama.

COVID-19: Projek komuniti UTM KTP-RIG

Perancangan untuk melaksanakan projek ini sejak dari tahun lepas. Tetapi dengan kadar kes COVID-19 yang tidak menentu, projek ini tertunda beberapa kali. Dalam kesibukan dan pelaksanaan PKP (termasuk PKPD, PKPB), projek ini tertangguh lagi tetapi Alhamdulillah dengan keadaan yang makin elok, dapat juga projek ini dilaksanakan pada bulan Disember. Walaupun agak kelam kabut tetapi Alhamdulillsh sesi pertama berlangsung pada 3 Disember yang lalu. Sesi kedua pada 11 Disember 2021. In sha Allah sesi seterusnya pada minggu ketiga bulan Disember.

Dari sesi yang telah dilaksanakan, aku belajar tentang ketabahan, rasa bersyukur, keterbukaan untuk belajar sesuatu yang baru, dan sifat tidak mudah mengalah dari para peserta sesi. Mereka diduga dengan ujian kehidupan alam rumah tangga dan ada antara mereka mempunyai masalah kesihatan. Hari ini, Allah memberi aku peluang untuk menghantar pulang salah seorang peserta ke rumahnya di Kempas. Aku namakan dia Kak Z. Dia bekas pesakit strok dan kehilangan suami awal tahun ini. Selain mempunyai 3 orang anak (2 orang telah berkahwin), dia menjaga dua orang anak yatim berusia 17 dan 8 tahun. Dia membawa budak yang berumur 8 tahun ini ke sesi hari ini. Budak ini amat sopan dan pandai membawa diri. Allahu Akbar.

Ketika dia nampak hidangan yang disediakan, dia tidak seperi kanak-kanak seusia yang selalunya akan bergegas ke meja hidangan dan cuba mengambil apa yang terhidang secepat mungkin selepas dipelawa untuk mengambil makanan yang terhidang. Dia menanti dengan penuh sabar dan beratur menunggu giliran. Dia mengambil makanan untuk emaknya terlebih dahulu sebelum mengambil untuk dirinya. Ketika ingin pulang, dia mengambil lebihan kuih yang terhidang. Tetapi dia menyorokkannya di dalam beg. Emaknya memberitahu bahawa ada kanak-kanak lain yang ada di rumah. Lantas aku bertanya berapa orang yang tinggal bersama di rumah. Ada 10 orang yang tinggal di flat 2 bilik. 5 orang dewasa dan 5 orang remaja/kanak-kanak.

Aku terkedu dan aku boleh membayangkan keadaan mereka tinggal di flat berkenaan. Apa yang aku rasa kagum dengan Kak Z ialah dia menitip pesanan buat aku: Susah macam mana pun, ada orang lagi susah dari kita. Hidup kita mempunyai banyak peluang untuk menolong orang lain meskipun kita sendiri susah. Kita kena menggunakan peluang untuk menolong orang lain.

Allah memberi peluang kepada aku berjumpa dengan orang sepertinya dan peluang untuk terlibat dengan projek seperti ini. Walaupun ada yang bertanya kenapa aku melibatkan diri dengan projek seperti ini (KPI tidak banyak mana pun), aku tidak mempunyai jawapan yang khusus. Apa pun, aku belajar banyak perkara baru dari mereka.

COVID-19: What to do when you have internet connection problem during class?

Internet connectivity is one of the aspects that might influence online learning. Everyone might have experience internet connection problems due to various reasons which most of the times are uncontrollable. When dealing with uncontrollable events, most of the times it is common to feel shocked and hopeless if we do not anticipate that to happen and we do not have any back up plan to rectify the problem that we are facing.

Firstly, do not panic. It is easier said than done but try to keep ourselves calm is crucial to think about how to react to that particular situations.

Secondly, it is might be time consuming to think about several options. This is a bit tricky but just trust your instinct and act.

Thirdly, try to visualise such problems and possible solutions before the problems happen. This is also another tricky thing. Normally, we are so complacent with existing situations and thus, do not feel the need to think about possible problems and solutions that we can use to overcome such problems. However, it is just a matter of thinking outside the box and changing our current habit. Since COVID-19 last year and experiences of having internet problems due to stolen cables (true story!), I start to explore several options of platforms that I could use other than WebEx. So, I push myself to learn to use Google Meet, Microsoft Teams and such. Some students are more than willing to be the guinea pig when I want to try out new platform. Normally, my postgraduate students will be the first choice. Thanks to them, I learn new things that I would never even bother to explore before COVID-19.

COVID-19: Pemulihan kehilangan pembelajaran (Learning Loss Recovery)

Tajuk sesi siri Masterclass Premium kali ini amat menarik. Dengan keadaan sekarang, sekolah telah dibuka kembali tetapi sesi persekolahan telah hampir ke penghujungnya. Penilaian akhir tahun akan dilaksanakan beberapa minggu (kurang dari sebulan dari sekarang – 20 November 2021) dan terdapat beberapa penilaian telah dilaksanakan seperti UPKK (Ujian Penilaian Kelas Kafa).

Isu tentang kehilangan pembelajaran tidak dapat dinafikan kerana ianya sedang berlaku dalam kalangan murid yang mengalami kekangan fasiliti dan sebagainya. Persoalannya ialah apakah yang guru boleh lakukan bagi membantu murid yang mungkin tergolong dalam kalangan kehilangan pembelajaran?

Salah satu perkara ialah guru boleh melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan emosi positif dalam kalangan murid. Menggunakan kata-kata semangat yang konsisten dan jujur. Dalam konteks ini, guru perlu jujur. Kalau sukar untuk menzahirkan kejujuran, bak kata Amy Cuddly “fake it, until you make it“.

Guru boleh menggunakan strategi pembelajaran dipercepatkan (accelerated learning strategy) seperti interactive graphic organizer (boleh gunakan pelantar digital sebagai contoh tetapi murid boleh menggunakan bahan sedia ada seperti kertas A4), visual/blocking distraction, simplifying concept dengan menggunakan analogi (memudahkan konsep),

Pelantar yang digunakan hanya sebagai contoh yang murid boleh lihat dan ikut secara dalam talian.

Learning loss merujuk kepada hilangnya kemampuan akademik, pengetahuan atau ketrampilan dalam kalangan murid. Pandemik COVID-19 menyebabkan perubahan proses pengajaran dan pembelajaran yang memberi cabaran besar kepada pada guru, murid dan ibu bapa. Antara learning loss ialah tahap pengetahuan rendah (kesan kepada murid), keciciran (ketidakhadiran makin meningkat dalam kalangan murid dari golongan B40 dan SES yang rendah), motivasi dan emosi terganggu dan jurang pendidikan semakin besar. Learning loss yang berlaku akan menyebabkan jurang sosial menjadi lebih besar dalam masa panjang.

Apakah kesan learning loss?

Motivasi murid menurun dalam proses pengajaran dan pembelajaran, guru khuatir tentang pengajaran, murid dan ketidaktentuan situasi semasa yang di luar kawalan dan banyak lagi kesan yang dialami dan dirasai oleh guru, murid dan juga ibu bapa.

Cabaran recovery learning?

Cabaran learning recovery ialah kekangan masa untuk membantu murid untuk memahami atau menguasai sesuatu perkara, kepelbagaian kebolehan murid (ada murid yang tidak terkesan dengan PDPR disebabkan oleh peranti dan akses kepada internet yang tiada masalah dan sokongan ibu bapa yang konsisten tetapi ada murid yang mengalami kekurangan), kekurangan tenaga kerja (dari sudut guru untuk mengawal murid yang bilangnya ramai) dan persekitaran yang positif ) guru dan murid yang bersemangat, ibu bapa yang memberi sokongan dan juga pentadbir yang memberi kebebasan kepada guru untuk melaksanakan PdP).

Apakah langkah seterusnya oleh guru?

Accelerated learning VS Recovery learning

Accelerated learning melibatkan perubahan dan kesediaan minda dan tindakan. Dalam konteks minda, perlu menekankan aspek perubahan fokus/matlamat dan juga cara pelaksanaan acceleration vs remediation. Tindakan yang dilakukan oleh guru sama ada dalam konteks mengulangkaji semula semua topik pembelajaran, menggunakan modul pembelajaran, memberi latihan tambahan (latih tubi) dan juga kelas tambahan (extra classes during weekends, night etc.), dan mengkategorikan murid berdasarkan tahap penguasaan.

Change our mindset to change our actions – Samuel Isiah

Accelerated learning bermaksud kita bermula dari tempat terakhir kita tinggalkan, beri panduan yang sepatutnya kepada murid dan meneruskan perlumbaan ke garisan penamat. Keutamaan adalah dalam keyakinan, motivasi dan penglibatan murid dalam kelas. Pentaksiran formatif dilakukan secara berterusan untuk membantu murid untuk memperbaiki penguasaan mereka di mana pembelajaran dan keperluan murid adalah keutamaan. Arahan yang diberikan adalah fokus kepada kemahiran dan kandungan tertentu mengikut keperluan murid.

Empat (4) fokus Accelerated learning

  1. Memperibadikan pembelajaran (personalised learning)
  • Melibatkan deria yang pelbagai menggunakan gambar, ilustrasi olahan ayat (multisensory learning)
  • Self-explanation (murid menjelaskan kembali mengikut ayat sendiri dalam chat box, pelantar seperti Jamboard, Padlet dan sebagainya)
  • Meringkaskan konsep dengan menggunakan analogi (simplifying concept)
  • Menggunakan interactive graphic organiser (seperti peta minda, bingo dan sebagainya)
  • Block out distraction (gunakan paparan yang ringkas)

  • 2) Pengurusan sosioemosi murid
  • Menggunakan temperature checks (tanya khabar ” Apa khabar?”, tanya murid sama ada mereka ok dan sebagainya)
  • Menggunakan movement breaks (buat aktiviti ringkas)
  • Melakukan aktiviti yang merehatkan minda seperti menarik nafas dalam seminit dua
  • Words of affirmation (menggunakan perkataan tertentu yang menjadi terjemahan dalam bentuk tindakan)

  • 3) Pentaksiran formatif
  • Pentaksiran berterusan bukan “one-off” dan murid menggunakan ujian dan sebagainya sebagai maklumat yang diperlukan untuk menambahbaik pengetahuan dan kemahiran.
  • 4) Pembelajaran terbeza (differentiated learning)
  • Sesi akan datang

Remediate learning bermaksud kita bermula semula dari tajuk awal dan ini mungkin akan menyebabkan pembaziran masa, tenaga dan juga sumber. Persepsi yang dibina adalah murid dikira sebagai tertinggal seolah mereka di kelas belakang. Pentaksiran sumatif digunakan sebagai penanda aras kemahiran dan pengetahuan murid. Arahan yang diberikan fokus kepada pengajaran setiap kemahiran.