POTD 5

Sekali pandang macam loker untuk budak budak di sekolah tadika ataupun nursery kan.

Actually ia adalah locker untuk simpan bag di steseten keretapi Nagano. Cute kan.

zsharer Loves This Place – Kamikochi Part 1

Kamikochi ni terletak dalam area  Northern Japan Alps of Nagano Prefecture. Agak jauh juga dari Nagano so zsharer guna JR Pass dari Tokyo ke Matsumoto dan kemudian beli tiket khas ke Kamikochi. Kenderaan persendirian seperti kereta tidak dibenarkan untuk memasuki kawasan Kamikochi kerana enviromental reason so kena naik public transport . Dari Matsumoto kena naik train sampai ke station Shin-Shima (40 minit) – train ni train lama tapi cute dengan animation. Lepas tu kena naik bas untuk ke Kamikochi.  Ini dia walking trail map for Kamikochi area

Kamikochi has many trails but zsharer recommendation is to start from the Taisho pond (stop at Taishoike bus stop) and you will be greeted to the breathtaking scenery. Masya Allah lawa sangat kan.

Then walk further up and you will get to see Mount Yake-dake. The trail is very friendly to the feet as its flat ground except when you came nearer to the bridge.

 

zsharer Loves This Place – Takachiho Gorge

During travelling, as much as zsharer discover more about the people of that country and its culture, it is just as much about zsharer own self discovery. You’ll do things you never thought you would. For example to get to Takachiho Gorge near Kumamoto in Kyushu zsharer have to endured a very long journey consisting of travelled by Shinkansen from Fukuoka for 2 hours then take the local bus for 3.5 hours then walked about 30-40 minutes from a small bus station down to the gorge. But the amazing scenery did not dissapoint zsharer and it did make up for those long journey and tired feet. Look at these Takachiho gorge amazing scenery ..

The famous view everybody see upon descending the platform.

zsharer Love This Place: Jikokudani Noboribetsu, Japan 

zsharer Love This Place: Kurobe Gorge, Japan

zsharer took about 3 hours long journey from Tokyo to visit this place somewhere near Toyama but it totally worth it. 3 hours in shinkansen, 20 minutes in local train to reach here no wonder this place is not swarmed by tourist when zsharer arrived about mid day at 12.30pm. Nice view along the Kurobe route by taking the Torokko train (1710 yen return).


Details on the route is below. Be warned that one journey from Unazaki to Keyakidaira took about 80 minutes but the view is too awesome for zsharer to notice the time.

index_map

Detailed info about Kurobe Gorge klik http://www.kurotetu.co.jp/en/index.html

The best time to see the trees in their autumn colours is between October 20th and November 10th (approximately). zsharer went here on the 3rd November 2016 and the view was awesome with autumn colours.


すばらしいところでしょ

Recommended for nature lover!!!

Surah al-Baqarah:45

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

Mintalah pertolongan dengan kesabaran dan solat.


Korankei, Nagoya Jepun

Surah al-Israk:79

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

Dan pada sebahagian malam dirikanlah solat sebagai solat tambahan bagimu, mudah-mudahan Tuhanmu akan meletakkan engkau di suatu tempat yang terpuji.


Chiyoda, Tokyo Jepun

Tokyo Tower

zsharer belum pernah naik tokyo tower lagi dan tak rasa teringin pun nak naik. zsharer ada snap gambo Tokyo tower ni dari bangunan world trade center, fees 500 yen (dengan diskaun click https://www.wtcbldg.co.jp/wtcb/facility/seaside/pdf/seaside_en.pdf ).

images (5) Ini le rupa bangunan world trade center ni. Naik 40th floor to get awesome view of Tokyo tower.

Ni waktu siang. Biasa aja kan.


Yang ini waktu malam


View malam memang lagi awesome. Gambar yang zsharer snap cannot justify view yang lawa waktu malam di sini. zsharer juga perhatikan actually kaler tokyo tower ni akan berubah-ubah so mmg ramai yang akan tunggu untuk snap gambar bila kaler dia berubah.

Oh ya zsharer juga dapat view shinkansen yang tengah bergerak dari atas bangunan world trade center ni . zsharer sempat buat video sikit disini click http://www.pikore.com/m/1219222240324433944_1635329813

So sapa-sapa yang nak view Tokyo tower yang awesome ni pada waktu malam boleh la ke bangunan world trade center ni.

zsharer Love This Place: Arashiyama, Kyoto

Arashiyama ni terletak di bandar Kyoto. Naik bas boleh naik train pun boleh. Tapi zsharer suka naik bas kerana bas betul-betul berhenti dekat dengan jambatan yg menuju ke Arashiyama ni. zsharer suka view disini. Memang tak jemu dengan keindahan yang diciptakan Allah ni. Jom enjoy view yang zsharer snap masa musim luruh (peak musim luruh di kyoto adalah end nov-early dec).



Yang ini pula zsharer snap time musim bunga (peak musim bunga adalah end Mac-early April). Macam lukisan kan. zsharer perhatikan memang ramai warga Jepun yang sedang melukis guna water colour disini.


Waktu terbaik untuk ke Arashiyama adalah waktu pagi kerana belum ramai lagi warga Jepun dan tourist yang berpusu-pusu untuk menikmati view yang awesome di sini. Jika anda ke Kyoto jangan lepaskan peluang untuk melawat Arashiyama ni. Ia agak jauh sedikit dari Kyoto (naik bas dalam 45-50 minit) tapi memang berbaloi sungguh. ?? きれいなところですよう

Skip to toolbar