Free GSC movie

Untuk dapatkan free movie tiket boleh sign up as a member here http://www.gsc.com.my/html/members_rewards_details.aspx?ID=41&PID=80&DetID=127

You will get an email on your birthday month to print out the voucher which look like this

or you can go to http://www.gsc.com.my/html/MemberReward/bday_coupon.aspx

Ok jugak kan dapat tiket free untuk 2 orang. Cuma keluar duit utk pop corn dan air sahaja.

 

Good reasons why you should walk

Di antara taman-taman yang selalu zsharer kunjungi untuk exercise secara berjalan kaki adalah

1- Hutan Bandar Johor Bharu

2- Taman Merdeka

3- Hutan Bandar Mutiara Rini

4- Hutan Bandar Impian Emas

Nanti zsharer akan  uploadkan gambar-gambar dan route yang menarik tentang hutan dan taman-taman sekitar Johor Bharu yang sesuai untuk kita semua ber rekreasi.

 

zsharer suka guna apps ‘pedometer’ untuk track down sejauh mana zsharer telah berjalan kaki. Hari ini baru jalan kaki 0.5km. Recommended supaya kita berjalan kaki sebanyak 6,000 steps (4-5km) at least in a day. Jauh jugak tu kan tapi zsharer cuba sedaya upaya untuk capai sedekat yang mungkin pada 6,000 steps tu so zsharer akan berjalan kaki sejauh 3-4km.

POTD 5

Sekali pandang macam loker untuk budak budak di sekolah tadika ataupun nursery kan.

Actually ia adalah locker untuk simpan bag di steseten keretapi Nagano. Cute kan.

The world map


The world’s a puzzle; no need to make sense out of it.” – Socrates

Every problem is a new puzzle to solve

Not every puzzle is intended to be solved. Some are in place to test your limits. Others are, in fact, not puzzles at all…


We are all important parts of a much larger system, pieces of the universe’s puzzle that would not be complete without us.


Ever since zsharer was young zsharer enjoyed doing jigsaw puzzles and having to start from scratch was exciting and the pleasure to see the complete picture afterwards. 

This 500 pieces jigsaw puzzle cost about RM 30 at MPH bookstore and zsharer took about 10 days to complete it. The tips to start are make the frame first then do the same colour and same region. The hardest part is the sea region as only shade of blue is available. 

No wonder Chile is called Chile because the country map does look like a long chilli. 

zsharer Love This Place: Kurobe Gorge, Japan

zsharer took about 3 hours long journey from Tokyo to visit this place somewhere near Toyama but it totally worth it. 3 hours in shinkansen, 20 minutes in local train to reach here no wonder this place is not swarmed by tourist when zsharer arrived about mid day at 12.30pm. Nice view along the Kurobe route by taking the Torokko train (1710 yen return).


Details on the route is below. Be warned that one journey from Unazaki to Keyakidaira took about 80 minutes but the view is too awesome for zsharer to notice the time.

index_map

Detailed info about Kurobe Gorge klik http://www.kurotetu.co.jp/en/index.html

The best time to see the trees in their autumn colours is between October 20th and November 10th (approximately). zsharer went here on the 3rd November 2016 and the view was awesome with autumn colours.


すばらしいところでしょ

Recommended for nature lover!!!

POTD 1

はなすきです。? ?????? (I like flowers)

さくらはみたことがありますか?わたしはさくらはみたことがあります.きれいなはなですね。(have you seen sakura? I have seen sakura and its really pretty.


みんなさんどんなはなすきですか (Everybody what kind of flowers do you like?)

Senangnya buat roti jala

zsharer suka makan roti jala dengan kari ayam.

Senang betul nak buat rupanya roti jalan ni. Boleh refer video yang terdapat di facebook yang tertera dibawah. Memang mudah dan ringkas caranya

https://www.facebook.com/media.hub/videos/10154112355524861/

Resepi kari ayam boleh refer resepi dari blog Azie Kitchen

Kari Ayam Sedap
Bahan bahan:
12 ketul ayam
2 biji kentang – potong 4
1 1/2 labu bawang besar saiz besar – hiris
6 ulas bawang putih – hiris
3 inci halia – hiris
1 asam keping
1 kotak santan kotak
Air secukupnya
10 sudu besar rempah kari Babas – extra chilis
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 pelepah daun kari
Gula
Garam secukupnya
Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair. Terus masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.
Lepas itu, masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.
Masukkan pula santan. Terus masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai. Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.
Nota
Kuah kari ayam pekat seperti ini sangat sedap dimakan dengan roti jala.

 

Cara mudah fahami bacaan dalam solat

zsharer suka kaedah simple cara penerangan dalam video ni untuk memudahkan kita faham makna bacaan dalam solat

 

zsharer suka baca blog Resepi dari Azie Kitchen

zsharer suka cari resepi masakan di blog azie kitchen;

http://aziejaya.blogspot.my/

Banyak jugak resepi yang di save dalam tablet tapi buatnya tak jugak. Satu kelebihan blog resepi azie kitchen ini, beliau menyenaraikan bukannya satu tapi ada yang sampai 5 dan lebih resepi-resepi masakan, kek dan desert yang zsharer suka contohnya resepi nasi ayam yang memang favorite zharer yang disenaraikan ada macam macam jenis.

Lagi satu zsharer sangat suka bila Azie juga menyelitkan sedikit tazkirah sebelum menulis resepi yang beliau telah cuba.

Salah satu resepi yang zsharer nak cuba adalah

Rendang Ayam Sedap dan Tahan Lama

 by Azie Kitchen

Selamat berpuasa kepada semua dan semoga Ramadhan ini adalah yang terbaik buat kita semua. Kuliah Ustazah Dr Rubiah K Hamzah mengenai Andainya Ini Ramadhan Terakhir adalah sangat bagus untuk kita renungi. Andai Ramadhan ini adalah Ramadhan terakhir. Andai hari ini adalah hari terakhir. Cuba penuhi hajat orang. Siapa menunai hajat orang lain, Allah pasti akan tunaikan hajat mereka. Setiap kerja adalah kerja yang terakhir. Setiap masakan adalah masakan terakhir. Pasti masakan itu akan menjadi sangat sedap. Jika kita menganggap ianya adalah hari terakhir, tiada ada masa yang tidak terisi dengan kebaikan. Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian kecuali orang beriman dan beramal soleh. Orang beriman yang akan buat sesuatu kerana Allah semata mata. Konsep memberi dalam Islam sangat besar. Orang yang ingat hari ini hari terakhir dia tak akan makan banyak kerana semua akan dibuang di tandas, tak akan beli baju banyak. Apa yang dipakai akan jadi baju buruk. Yang dibawa untuk mengadap Allah adalah apa yang kamu berikan. Ada ilmu bagi ilmu. Ada harta bagi sedekah. Mampu menolong dan memenuhi hajat orang, boleh tolong. Bulan Ramadhan adalah bulan diwajibkan bersedekah yang pahalanya digandakan sehingga 700. Umpama satu benih yang tumbuh pokok dan ada 7 tangkai dan setiap tangkai ada 100 biji. Siapa yang derma RM1 seolah dapat ganjaran RM700. Inilah bakti aku yang aku nak bawa jumpa Allah. Ibadah yang tidak melihat keuntungan penat atau tidak. Rehat bagi orang Islam adalah solat, tazkirah dsb.

Ramadhan mengajar erti susah. Ramadhan mengajar erti sayang. Sedekah zakat wakaf dsb. Ramadhan adalah bulan terbaik bulan pemurah walaupun dengan sebiji kurma. Keluar Ramadhan kita patut jadi paling bersih. Ramadhan boleh mengubah diri dan tingkah laku. Ramadhan mengajar kita erti sabar. Ramadhan patut jadi lebih sihat, jadi lebih rajin. Orang yang paling beruntung orang ingat mati dan bersedia. Bayangkan akan mati anytime. Baru jadi Ramadhan terakhir.
Semalam hari di mana anak bulan untuk menentukan tarikh permulaan puasa. Hari ini kita mula berpuasa. Jadi saya menyediakan Rendang Ayam untuk disimpan sebagai stock lauk bersahur. Saya memang suka makan lauk pauk yang kering sewaktu bersahur seperti Sambal Bilis Kering, Rendang Ayam atau Daging, Telur Dadar dsb. Resepi ini saya pelajari dari rakan sepejabat yang mengikut cara keluarga beliau menyediakan rendang sejak turun temurun. Ada yang kata rendang Minang tak ditumis dan tak diletak rempah penumis. Tapi pada saya, resepi tradisi pun banyak versi yang disesuaikan dengan citarasa. Mengikut resepi asal, tak diletakkan pun daun kunyit. Tapi saya sangat suka rendang yang dimasukkan daun kunyit. Jadi saya ubahsuai lah untuk mengikut selera sendiri. Klik di SINI untuk entri menggunakan resepi sama sebelum ini. Layan video di bawah ini…
Jom layan resepi rendang versi keluarga turun temurun sahabat saya.

 
Rendang Ayam Minang Sedap dan Tahan Lama 
Bahan bahan:
2 ekor ayam
1 kg bawang merah – hiris
3 labu bawang putih – hiris
4 inci halia – hiris
4 inci lengkuas – tumbuk
2 inci kunyit hidup – tumbuk
4 batang serai – titik
4 senduk cili kisar – ikut suka pedas
Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
4 kg santan – saya guna 3 santan kotak
1-2 keping asam keping – ikut rasa
Garam
Gula
Daun kunyit – opsyenal
Sedikit kerisik – opsyenal utk warna gelap
Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.
Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair bagi membolehkan ayam masak. Setelah itu, baru dimasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja.
 Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak.
Jika suka, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api. Masak lama lama jika inginkan kuah rendang berwarna gelap.

zsharer suka baca blog Motivasi Kewangan ini

zsharer suka dengan kandungan-kandungan article yang sangat bagus kupasanya daripada financial blogger zul yang boleh di baca di blog beliau seperti dibawah

http://www.mohdzulkifli.com/

Salah satu article yang sangat zsharer suka adalah

Bahagia Hidup Bila Bersederhana

by on JULY 20, 2014

Post image for Bahagia Hidup Bila BersederhanaSaya tengok interview wartawan dengan perempuan kes road bully di Kuantan yang kecoh di media sosial minggu lepas. Kenapa dia terlalu emosi bila accident sebab kereta tu satu reward yang mahal atas usaha bisnes dia sendiri. Katanya, kalau boleh dapat RM5,000 – RM6,000 sebulan tu terlalu besar bagi dia. Sebab tu dia terlalu sayang dengan kereta tu. Apatah lagi kalau dia terpaksa bayar ansuran bank yang besar setiap bulan.

Kekadang saya rasa kita lebih bahagia bila bersederhana. Kita reward diri sendiri dengan apa yang ‘ringan’ bagi kita sebab nikmat dunia tu rupa-rupanya datang bersama bebanan.

Jangan Sampai Dunia Jadi Beban

Kalau pakai kereta yang biasa-biasa walaupun kita sebenarnya mampu beli kereta yang lebih mahal, kalau tercalar sedikit sebanyak, taklah sampai TERCALAR HATI kita melihatnya. Taklah sampai hilang kewarasan kita.

Bagi saya, kekayaan bukan sekadar apa yang kita pamerkan, tapi kekayaan juga ialah apa yang kita rasa dalam hati. Jangan sampai ‘dunia’ tu jadi bebanan kepada kita. Kalau pakai kereta mahal, tercalar sedikit sebanyak tak terasa apa-apa, itu maksudnya kita benar-benar mampu. Tapi kalau terpaksa bergolok gadai untuk pakai kereta besar, tercalar sikit pun dah hilang akal, lebih sayang kereta berbanding anak, maksudnya kereta tu bukan level kita lagi. Walaupun orang nampak kita kaya, tapi hakikatnya ia satu bebanan kepada kita.

Ukur Emosi Tentang Kemampuan

Contohnya lagi, pakai jam mahal-mahal, tetiba jam tu tertinggal masa ambil wudhuk dan bertahun-tahun kita masih ingat jam tu, itu satu bebanan. Pakai selipar mahal-mahal, lepas tu nak singgah solat di masjid pun takut selipar tu kena rembat, itu satu bebanan. Pakai handphone mahal-mahal, bila hilang dah tak mampu ganti baru, itu satu bebanan.

Tapi kalau kekayaan kita tu cukup untuk tanggung bebanan tu, setakat hilang jam mahal tu tak terasa apa, beli lah jam tu tak ada masalah. Pakai selipar mahal, singgah di masjid pun tak mengganggu khusyuk kita dalam solat, beli lah selipar tu. Beli handphone mahal, tetiba anak buat terjatuh tapi kita masih boleh cool, tak sampai marah anak macam sayang handphone lebih daripada anak, beli lah handphone tu. Maksudnya, apa yang kita pakai tu memang ‘ringan’ berbanding kewangan kita.

Orang Kaya Ahli Syurga

Bila saya cakap hidup bersederhana, bukan bermaksud suruh jadi miskin. Miskin dan zuhud jauh bezanya. Nabi s.a.w. tak pernah suruh kita jadi miskin. Bahkan dua daripada lima rukun Islam disyariatkan hanya untuk orang kaya i.e. zakat dan haji. Tambah lagi, ramai sahabat Nabi s.a.w adalah orang kaya-kaya, hingga dikatakan 9 daripada 10 sahabat yang dijamin masuk Syurga tu adalah orang kaya! Yang tak kaya cuma Saidina Ali jer. Yang lain tu, sudahlah kaya, ahli Syurga pulak tu!

Dalam hal ni, saya nak petik salah satu pesanan Asy-Syahid Hassan Al-Banna kepada ahli Ikhwanul Muslimin berkenaan dengan harta benda, iaitu katanya;

“Bukanlah zuhud itu meninggalkan dunia dikuasai orang kafir berseronok dengan kekayaan dunia, sedangkan orang Islam terhalang dari menguasainya… Malah hakikat zuhud ialah memiliki dunia sehingga sama sahaja di sisimu di antara EMAS dan TANAH. Hendaklah engkau menikmati kurniaan Allah dan memerangi orang-orang kafir”

Bahagia Hidup Bila Bersederhana

Zuhud tu maksudnya memiliki dunia (kekayaan) sampai sama sahaja bagi kita antara EMAS dan TANAH! Ia bukan soal material sahaja, tapi juga soal emosi tentang kekayaan.

Jadi nak bermewah boleh, tapi biarlah sesuai dengan emosi kita menanggungnya. Kalau tak mampu tanggung beban emosi tu, saya rasa kita lebih bahagia hidup bersederhana (walaupun kita mampu lebih lagi) supaya dunia tu tak sangat membebankan kita. Carilah dunia sebanyak mana pun tak apa, tapi perpada-padalah dalam menikmati dunia.

Wallahu a’lam

Zulkifli
Damansara Damai
20 Julai 2014
22 Ramadhan 1435

Sila lah baca article beliau yang lain kerana ada banyak lagi article-article yang sangat menarik.

Skip to toolbar