Resepi Mashed Potato
Bahan – bahan:
Bahan – bahan untuk kentang lenyek:
- 3 biji kentang
- 5 sdb susu segar @ full cream
- 1 sdb butter
- Serbuk lada hitam
- Lada sulah
- Oregano flakes (optional)
Bahan – bahan untuk sos gravy:
- 1/2 labu bawang besar (dipotong dadu)
- 2 ulas bwg putih (dipotong dadu)
- 2 sdb butter
- 2 sdb tepung gandum @ jagung
- 1 kiub ayam
- 1sdb sos tiram
- 1sdb kicap manis
- Serbuk lada hitam dan sulah
- 1/2 cawan air
Cara – cara memasak:
Kentang lenyek:
- Kentang direbus bersama air sehingga kentang tenggelam. Sebelum itu, cucukkan kentang itu supaya cepat empuk. Potong kecil supya cepat empuk, terpulang kepada anda.
- Rebus sehingga 20 minit, kemudian angkat dan toskan.
- Masukkan butter kedalam kentang dan lenyekkan.
- Masukkan oregano flakes, lada sulah dan lada hitam mengikut kepada citarasa anda.
- Tuangkan susu sedikit demi sedikit. (Nota: Fungsi susu adalah untuk melembutkan mashed potato)
- Lenyek sehingga sekata.
- Siap!
Sos gravy:
- Cairkan butter didalam kuali dan tumiskan bawang. Biarkannya ianya caramelized.
- Masukkan tepung gandum dan tumis sehingga tepung kecoklatan.
- Apabila anda masukkan tepung, ianya akan menjadi pekat. Jadi, masukkan air dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan kiub ayam, sos tiram, kicap manis dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukupnya.
- Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air.
- Kacau sehingga rata dan tutup api.
- Sos ini akan berketul jadi kisarkan ia sehingga tidak berketul. (Nota: Pastikan anda kisar semasa suam dan bukannya semasa panas!)
- Masukkan dalam periuk sos tadi dan kacau semula.
- Siap!