Archives for January 2022

Resepi Famous Amos Simple

Confirm jadii

๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿช Bahan

A250 gm Butter

1 1/4 cawan teh -brown sugar

1 sudu kecil esen vanilla

1 biji telur

๐Ÿช Bahan B

2 1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung jagung

1 sudu kecil baking powder

1 sudu kecil soda bikarbonat

6 sudu besar minyak masak

๐Ÿช Bahan tambahan

– 2 cawan cip coklat

– almond flakes

๐Ÿช Cara

1. Kacau rata bahan A guna senduk. Jangan guna mixer. Pakai spatula atau senduk sahaja pun dah cukup. Tujuan nak bagi bahan sebati je, kacau slow

2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut.2. Bila dah kacau masukkan pula bahan B. Sama macam tadi kacau guna spatula secara perlahan.

3. Bila dah sebati baru tambahkan cip coklat. Coklat cip jangan bawa keluar awal dari peti ais takut dia lembik bila gaul sekali nanti rasa biskut lari sikit sebab larut dengan coklat chips. Masa nak letak baru keluarkan dari peti ais.

4. Bila dah menjadi adunan, masukkan dalam peti ais selama 1 jam. Simpan sampai dia jadi keras sikit. Simpan lama pun takpe. Kalau nak cepat simpan kat bahagian atas peti ais pastu agak2 dah keras sikit boleh bawa keluar dan start cubit mencubit

5. Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain untuk bagi ruang biskut mengembang. Make sure cubit je adunan tuh. Tak perlu tekan bagi leper

6. Bakar 20 minit suhu 150ยฐC guna api atas bawah. Jangan lupa preheat oven sebelum letak cookies.

7. Siap untuk dinikmati.

May be an image of dessert and indoor

5 RAHSIA RENDAHKAN PREMIUM TAKAFUL

Ramai tahu tentang kelebihan melanggan polisi insurans/takaful, tetapi masih ramai teragak-agak untuk melanggan insurans. Antara alasan yang sering diberikan adalahโ€” premium(caruman bulanan) insurans mahal. Jadi, hari ni saya nak beri tips (bukan rahsia pun) macam mana nak miliki polisi insurans dengan premium lebih murah.

1. LANGGAN POLISI SEKARANGMula langgan polisi ketika masih muda, sihat dan tiada penyakit kronik. Semakin umur meningkat, risiko penyakit seperti diabetes, darah tinggi dan sakit jantung meningkat. Maka pihak insurans akan mengenakan premium yang tinggi pada anda jika anda lewat melanggan.

Malahan, jika anda sudah ada penyakit, baru anda hendak langgan polisi, pihak insurans boleh buat pengecualian daripada melindungi kos rawatan penyakit yang anda telah ada itu.

Contoh:โ€”Semasa anda mula melanggan polisi insurans perubatan, anda sudah ada sakit jantung

โ€”Jika anda masuk wad, kos rawatan anda akan ditanggung pihak insurans #KECUALI kes melibatkan sakit jantung

Jadi, langgan polisi sekarang! Lebih awal, lebih rendah risiko, lebih murah!

Selain itu, faktor yang mempengaruhi kadar premium adalah sejarah penyakit keluarga. Jika keluarga anda ada sejarah penyakit kronik, premium anda boleh tinggi. Anda tak boleh ubah sejarah, tapi anda boleh ubah masa depan.

Maka, jaga kesihatan anda, supaya anak-anak anda nanti nak ambil insurans nanti, tak kena premium tinggi. Lagi baik kalau anda ambil polisi untuk anak anda mulai sekarang.

2. JANGAN MEROKOK / SALAHGUNA DADAHTabiat merokok dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti, darah tinggi penyakit kardiovaskular, serangan strok dan kanser paru-paru/tekak. Maka, jika anda perokok, premium yang dikenakan pada anda akan lebih tinggi daripada individu yang tidak merokok.

Sudahlah rokok sudah mahal, premium takaful pula jadi pebih mahal jika anda merokok. Dua kali rugi di situ. Jadi, jangan/hentikan merokok jika mahu bayar premium takaful lebih murah. Elakkan juga ambil minuman beralkohol dan dadah rekreasi atas sebab yang sama.

Faktor lain yang meninggikan premium adalah jenis pekerjaan dan hobi. Pekerjaan dan hobi yang berisiko tinggi untuk mendapat kecederaan atau penyakit, akan meninggikan premium. Namun, takkan nak tukar kerja semata-mata nak premium murah. Hobi boleh pertimbang untuk diubah.

Mahu murah, elakkan tabiat yang mempunyai risiko tinggi!

3. AMBIL JUMLAH PERLINDUNGAN OPTIMUMAda ejen takaful yang menjual polisi hanya berpaksikan kutipan komisen dan mengejar anugerah. Ejen seperti ini akan cuba memujuk pelanggan untuk ambil polisi lebih daripada pelanggan itu perlukan. Anda perlu tahu keperluan anda.

Insurans Hayat: Semakin tinggi, jumlah perlindungan, semakin tinggi premium. Maka ambil jumlah perlindungan yang optima sahaja. Tak usah over-insured, tak usah under-insured. Bagaimana nak tahu jumlah perlindungan yang optima?

Formula mudahnya: Jumlah pendapatan setahun x 10

Contoh:

โ€” Jumlah pendapatan setahun = RM50,000

โ€” Jumlah perlindungan hayat yang perlu = RM50,000 x 10 = RM500,000

*Namun, jika anda berkemampuan, ambillah perlindungan yang lebih tinggi. Ambil lebih dari satu perlindungan hayat pun boleh.

Insurans Perubatan:

Ada syarikat yang beri kelebihan insurans perubatan kepada para pekerja. Jika majikan anda beri kelebihan ini, tidak mengapa jika anda tak langgan insurans perubatan persendirian. Cuma, insurans yang majikan beri ini #HANYA boleh guna selagi anda bekerja dengan majikan itu. Lepas berhenti/pencen, kena tanggung sendiri. Kena pandai uruskan.

Oleh itu, cari ejen yang bagus. Ejen yang boleh nasihat tentang keperluan anda. Ejen yang menjaga kepentingan anda juga, bukan yang jaga diri dia sendiri sahaja.

4. TAK PERLU INSURAN BERPELABURANKini banyak syarikat insurans menawarkan produk insuran/takaful berpelaburan. Segelintir ejen suka mengesyorkan produk ini kerana komisen yang ejen terima untuk penjualan produk ini lebih tinggi.

Masalahnya, premium insurans/takaful berpelaburan mempunyai premium yang lebih tinggi berbanding tanpa pelaburan. Satu lagi pelaburan itu bukan saving. Ia cash value. Cash value ini boleh jadi kosong.

OK. Ini keutamaan produk (atas lebih utama)

โ€” Insurans/Takaful Hayat

โ€” Insurans/Takaful Perubatan

โ€” Insurans/Takaful Hayat + Perubatan

โ€” Insurans/Takaful Hayat + Perubatan + Pelaburan

Pelaburan itu bukan keperluan. Perlindungan itu yang penting. Tinggalkan pelaburan jika perlu perlindungan sahaja, pasti premium akan lebih murah.

5. CO-INSURANS / CO-TAKAFULTak ramai ejen beritahu anda tentang pilihan ini, dan tak ramai pelanggan yang ingin ambil pilihan ini setelah diberitahu. Hakikatnya co-insurans boleh rendahkan premium dan ada kebaikannya juga.

Co-insurans bermaksud, pelanggan bersetuju untuk membiayai sebahagian daripada bil rawatan hospital mereka dan selebihnya akan di tanggung oleh pihak insurans

Contoh pakej co-insurans:

โ€” Bil rawatan = pemegang polisi bayar 10% daripada jumlah bil ( syarat: minimum bayaran yang dibayar oleh pemegang polis RM300 dan maksimum RM1000) dan selebihnya insurans bayar.

Contoh pengiraan co-insurans:

โ€” Bil rawatan = RM50,000 (10% = RM5,000)

โ€” Insurans bayar = RM49,000

โ€” Pemegang sijil bayar = RM1000(itu pun boleh dibayar sebahagiannya menggunakan elaun yang diberi oleh pihak insurans untuk kemasukan wad)

Memandangkan anda bayar sebahagian daripada kos rawatan, maka premium anda adalah rendah. Co-insurans sesuai untuk orang muda dan baru bekerja, cuma kena siapsiaga RM1,000 dalam simpanan. Dah mampu nanti, boleh tukar kepada polisi full coverage.

AKHIR KATA

Semua saranan di atas hanya sesuai jika anda mempunyai kekangan kewangan namun masih perlukan perlindungan insurans. Jika anda mampu, tak usahlah lokek sangat nak belanjakan wang untuk melindungi kesihatan dan kewangan anda. Semasa membuat pilihan polisi insurans, fikirkan juga tentang perlindungan lain yang anda ada seperti JPA/PERKESO, supaya anda boleh buat pilihan yang tepat.

Semoga bermanfaat

Kredit :Kamarul Ariffin Nor Sadan

Petua kecantikan kulit muka

May be an image of 2 people, cosmetics and text that says 'Cara kecilkan pori hingga kulit jadi glowing'
May be an image of 1 person and text that says 'KAPAS BASAH 1. Ambil kapas dan rendam didalam air sejuk 2. Tampal kapas itu pada bahagian utama di wajah -kedua belah pipi, dahi, dagu dan hidung. 3. Biarkan di atas kulit selama 3-5 minit. 4. Kalau ada sisa kapas yang basah pada wajah, boleh tepuk-tepuk dengan tangan yang bersih sehingga semuanya menyerap dalam kulit.'
May be an image of 1 person and text that says 'GOLEK AIS 1. Ambil seketul ais dan golek di seluruh muka 2. Waktu terbaik sebelum apply skincare atau makeup 3. Kulit muka akan nampak lebih licin dan glowing'
May be an image of 1 person and text that says 'PUTIH TELUR + YOGURT 1. Ambil putih telur dan Campurkan dengan 1 sudu yogurt perisa asli 2. Sapu ke seluruh muka 3. Tunggu 15-20 minit 4. Kulit akan rasa sedikit tegang lepas cuci. Jangan lupa apply moisturizer untuk jaga kelembapan kulit.'

๐—˜๐—š๐—š๐—Ÿ๐—˜๐—ฆ๐—ฆ ๐—ง๐—ฅ๐—œ๐—ฃ๐—Ÿ๐—˜ ๐—–๐—›๐—ข๐—–๐—ข๐—Ÿ๐—”๐—ง๐—˜ ๐— ๐—จ๐—™๐—™๐—œ๐—ก๐—ฆ INSTAGRAM: danish.harraz

Bahan-bahannya:-

1ยฝ (180g) cawan Tepung Gandum
ยผ cawan (27g) Cocoa Powder
1 sudu teh Baking Powder
ยฝ sudu teh Baking Soda
ยผ sudu teh Garam Halus
ยฝ cawan (143g) Greek/Plain Yogurt (boleh juga guna Sour Cream)
ยฝ cawan ditambah 2 sudu besar lagi Gula Kastor (123g)
โ…“ cawan (75ml) Olive Oil
1 sudu teh Vanilla
ยฝ cawan (125ml) Full Cream Milk
1 cawan Chocolate Chips + untuk topping
(Danish guna ยพ cawan Dark Chocolate dan ยผ cawan White Chocolate. Boleh lebih kurangkan ikut mahu manis macam mana. Boleh juga guna semua dark chocolate chip)

TIPS:-

Resepi ini Danish BUAT guna SUKATAN CAWAN BAKING. Boleh doublekan adunan.
.
Hasil resepi muffins Danish share ikut cara/bahan yg Danish buat/guna. Jika mahu ubah bahan lain dari apa yg dicadangkan, kena cuba sendiri ya.

Pastikan adunan tidak terlebih gaul selepas masukkan bahan kering, nanti muffin keras.

Guna dark chocolate chips yg tak manis. Jika guna chocolate chip biasa/manis boleh kurangkan 1 atau 2 sudu besar gula, jika mahu.

Cara lain Danish buat adunan diatas, Danish masukkan SUSU selepas bahan kering digaul rata.Tapi Danish risau jika ada yang ter over mix jadi Danish share cara seperti dalam video. Boleh juga ikut seperti yang Danish buat tapi pastikan tak over mix.

Bakar dalam oven yg telah dipanaskan selama 20-25 minit pada suhu 170ยฐC, bergantung suhu oven masing-masing tapi jangan terlebih bakar, nanti kering. Danish bake selama 25 minit.

Berapa biji muffins dapat, bergantung dengan berapa besar saiz muffins cup yang diguna.

Eggless Chocolate Muffins ini akan lebih moist selepas disimpan semalaman. Lebih lama disimpan lebih moist. Simpan muffins dalam bekas kedap dalam suhu bilik.

#DanishsRedKitchen
#EgglessTripleChocolateMuffinsDH

๐——๐—”๐—ก๐—œ๐—ฆ๐—›’๐—ฆ ๐—•๐—จ๐—ง๐—ง๐—˜๐—ฅ ๐—–๐—ข๐—ข๐—ž๐—œ๐—˜๐—ฆ ๐Ÿฐ ๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—œ๐—ฆ๐—” #๐—ฅ๐—ฒ๐˜€๐—ถ๐—ฝ๐—ถ๐——๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ต๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ฟ๐—ฎ๐˜‡

MATCHA FLAVOUR:
BAHAN-BAHANNYA:-

250 grams Salted @ Unsalted Butter, dilembutkan
220 grams Tepung Gandum
60 grams Tepung Jagung
2-3 suduteh Serbuk Matcha Green Tea
100-110 grams Gula Icing
2 sudu teh Vanilla Extract

Nota: Boleh lebihkan matcha powder jika suka tapi jangan terlalu banyak nanti pahit. Manis bergantung pada jenis serbuk matcha yg digunakan kerana ada yg biasa dan ada yg lebih pahit. Danish guna 100grams Gula Icing untuk perisa ini.

CHOCOLATE FLAVOUR:
BAHAN-BAHANNYA:-

250 grams Salted @ Unsalted Butter, dilembutkan
180 grams Tepung Gandum
60 grams Tepung Jagung
30 grams Dark Cocoa Powder
100-110 grams Gula Icing
2 sudu teh Vanilla Extract

Nota: Danish guna DARK COCOA POWDER dan guna 110grams Gula Icing.

MINI CHOC CHIP BUTTER COOKIES & PLAIN BUTTER COOKIES:

BAHAN-BAHANNYA:-

250 grams Salted @ Unsalted Butter, dilembutkan (Tips: Guna Butter berkualiti untuk hasil Butter Cookies lebih sedap)
220 grams Tepung Gandum
60 grams Tepung Jagung
80 grams Gula Icing
2 sudu teh Vanilla Extract
1/4 cawan Mini Chocolate Chips (skip jika mahu buat yg plain)

Nota: Untuk Mini Choc Chip Butter Cookies, jangan guna choc chips saiz biasa atau sedang, nanti susah utk di pipe. Guna dark mini choc chips atau semi sweet untuk elak manis berlebihan.

TIPS PENYEDIAAN:-

Pastikan butter, gula, vanilla di mix cukup rata saja, tak perlu kembang. Ini untuk mengelakkan cookies kembang. Selepas masukkan bahan kering, kaup balik rata, jangan overmix.

Untuk elak doh jadi keras atau susah di pipe, jangan dedahkan, terus masukkannya dalam piping bag, pipe kan kedalam baking tray.

Danish guna Nozzle Open Star (1M) untuk pipe yg perisa mini choc chips supaya senang keluar. Boleh guna apa saja Nozzle utk perisa lainยฒ.

TIPS: Boleh juga dipipe tanpa nozzle jika tiada atau sudukan saja adunan atas baking tray.

Bakar cookies dlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 160ยฐC selama 18-20 minit (bergantung pada suhu oven masingยฒ). Biarkan cookies sejuk sedikit sebelum dialihkan keatas cooling rack hingga sejuk sepenuhnya. Simpan dalam bekas kedap udara dgn suhu bilik.

#BiskutRayaByDanishHarraz
#DanishsRedKitchen

๐— ๐—œ๐—Ÿ๐—ข ๐—–๐—›๐—ข๐—–๐—ข๐—Ÿ๐—”๐—ง๐—˜ ๐—–๐—›๐—จ๐—ก๐—ž ๐—–๐—ข๐—ข๐—ž๐—œ๐—˜๐—ฆ #๐—ฅ๐—ฒ๐˜€๐—ถ๐—ฝ๐—ถ๐——๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ต๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ฟ๐—ฎ๐˜‡

BAHAN-BAHANNYA:-

200 grams Unsalted Butter, lembut
90 grams Gula Putih (Manis cookies juga bergantung pada jenis chocolate kita guna)
2 biji Telur gred A
1 suduteh Vanilla extract
250 grams Tepung Gandum
140 grams Milo
ยพ suduteh Baking Soda
ยผ suduteh Garam Halus
2 cawan metrik Chocolate Chunk
(Boleh juga guna Baking Chocolate cincang @ Choc Chips. Boleh guna Dark Choc atau Milk Chocolate untuk lebih rasa Milky )
Boleh tambah Kekacang jika suka.

TIPS

Bahan boleh ikut budget masingยฒ. Sukat bahan dengan tepat dan betul untuk elak cookies keras jika bahan kering berlebihan. Guna saiz telur yg tepat. Jangan overmix adunan nanti cookies akan mengembang berlebihan.

Bakar cookies selama 14-16 minit dalam oven yg telah dipanaskan dahulu. Jika mahu crispy, lebihkan lagi masa bakar tapi jangan over bake. Ini bergantung pada saiz cookies & suhu oven masing-masing ya.

Danish guna 2 jenis chocolate, Dark Callebaut Chocolate Chunk & Beryl Gourmet Premium Dark Chocolate Chunk, jadi cookies memang kurang manis untuk Danish. Boleh guna apa saja chocolate. Dark chocolate, semi sweet, milk chocolate (untuk lebih rasa Milky) atau dicampurยฒ. SEDAP!

Milo Cookies ini bukan cookies yg totally crunchy, teksturnya rangup + sedikit soft didalam. If mahu cookies lebih rangup, lebihkan sedikit masa bakar tapi jangan overbake, nanti keras. Guna scoop @ boleh juga drop kan guna sudu. Danish guna scoop saiz 3cm. Scoop boleh dibeli dikedai bahan baking atau Shopee/Lazada.

DISCLAIMER:- Jika mahu ubah/tukar bahan, itu terpulang pada diri sendiri. Danish tak boleh beri jawapan pada soalan bahan yang Danish sendiri tak cuba kerana resepi Danish adalah mengikut apa yang Danish buat.

Redvelvet balls recipe :

1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
2 biji telur gred A
1/4 cup minyak jagung
2/3 cup cawnag gula castor
Garam
Esen vanilla 1 tsp
Pewarna merah

BAKE SELAMA 35-40 minute 170 suhu

BAKED POTATO BASKET

so yummy and so healthy gais!

-kentang yang di rebus
-1 cawan fresh milk
-2 sudu butter
-blackpaper
-sedikit perasa
-daun bawang
-daging kisar
-sosej
-mozzarella cheese

180 celcius
15 minit

selamat mencuba๐Ÿ˜˜

RESEPI DAGING REBUS AIR ASAM BERTAMBAH NASI

Daging yang telah direbus dan dipotong.

Bahan-bahan blender :

Sedikit cili besar
Sebiji tomato
6 tangkai cili padi-ikut kepedasan yang kita nak
Air asam
Sedikit belacan
Garam
Gula

– Bahan bahan diatas diblend tapi jangan sampai hancur lebur sangat ye. Kasar-kasar gitu.

Bahan-bahan potong :

Tomato
Cili padi
Cili besar
Bawang besar

– Yang ni cuma potong potong je dan masukkan dalam bahan blender tadi. Masukkan daging yang dah direbus tadi

Selamat makan 2-3 pinggan

Resepi mudah kocina

BahanA
*1 peket tepung pulut (boleh guna apa saja jenama)
*2 sd makan tepung gandum
*1 sd kecil garam
*Pewarna merah
*Air

BahanB
*Kacang tanah/kacang merah ( dijadikan inti)
*Minyak masak
*Daun pisang

Cara-cara
*Satukan bahan A sehingga menjadi doh yg lembut.(Air tu agak2 saja ikut kuantiti tepung)
*Bulat2kan (mengikut saiz yg kita suka) kmudian intikan
*Sapukan sedikit mnyak pada daun pisang yg telah dipotong bulat tujuannya mengelak daripada tepung pulut melekat.
*Letakkan doh tepung yg sdh diinti tadi di atas daun pisang.
*Sapukan sedikit minyak dipermukaan tepung supaya nampak berkilat.
*Susun didlm loyang pengukus.(bertindih pun takpa)
*Panaskan pengukus terlebih dahulu.
*Kukus selama 15-20 minit.

Selamat mencuba.

Kredit: Echa Sanisah Alung