Archives for September 2021

Aset yang semakin meningkat nilainya… untunglah siapa yg dah simpan terlebih awal……. harga emas takkan menunggu sesiapa…

Nampak…beli bukan bazir tapi ini ADALAH pelaburan…sbb emas adalah duit…Dan pengikat Nilai….x rugi …untung

https://people.utm.my/nizamray/2021/09/22/2212/

Anda nak tahu keuntungan setiap pelaburan bagi tahun 2020?

Berikut ialah laporan daripada pakar kewangan Malaysia Tuan Azizi Ali.

Bursa Malaysia. : 4.22%
ASB :4.25%
Dow Jones Industrial Index : 7.25%
Dow Jones (Dividen Reinvest). : 9.72%
Emas :24.2%
Tabung Haji. : (belum diumumkan)

Emas mungkin bukan pelaburan terbaik. Namun untuk setakat hari ini prestasi emas masih lagi menggungguli carta dengan peratusan kenaikan tertinggi iaitu 24.2%.

Mungkin anda boleh memilih untuk menjadikan emas sebagai pilihan untuk mengembangkan wang simpanan.

Harga terbaik ialah harga pada 10 atau 20 tahun yang lalu. Harga tertinggi pernah dicatatkan ialah RM304/g. Manakala RM270/g harga pada (19 Mei 2021)

Harga masih rendah dan cantik. Tiada istilah terlambat untuk bermula. Semoga 2021 ini menjanjikan 1001 kebahagiaan kita semua.

Emas kekal sepanjang zaman
Ciptaan terindah dari yang Maha Agung

Biar sikit tapi panjang
Jangan banyak tpi pendek

Sumber oleh:
Tuan Naim Azhar

Dikemaskini sehingga 23 April 2021.

Ar rahnu terima brand Amethyst utk 2021

  1. Ar Rahnu KPF ( FELDA )
  2. Ar Rahnu Sahabat
  3. Ar Rahnu Express
  4. Arrahnu kpmnj – koperasi permodalan melayu negeri johor
  5. Ar Rahn Permodalan Kelantan Berhad
  6. Arrahnu Bank Islam
  7. Koperasi Dagang Emas Pulau Pinang bhd
  8. Arrahnu KOPUTRA(20g)
  9. Ar Rahnu Cahaya
  10. Amanah Ikhtiar
  11. Arrahnu KOPAAS
  12. Bank Muamalat
  13. Arrahnu KPDRM

Brand MAA

  1. Agro bank
  2. Arrahnu coopbank
  3. Ar Rahnu Sahabat
  4. Ar Rahnu Express
  5. Arrahnu bank rakyat ( sebahagian )
  6. Koperasi Dagang Emas Pulau Pinang bhd
  7. Ar Rahnu KPF (FELDA)
  8. Arrahnu bank muamalat
  9. Arrahnu KPDRM
  10. Koptown Ar rahnu.(Koperasi TNB).

Saye senaraikan sekali branch branch ar rahnu di atas
Cawangan Ar Rahn Permodalan Felda
http://www.kpf.my/hubungi-kami/cawangan-ar-rahn.html
Cawangan Ar Rahnu Koop Sababat
http://koopsahabat.my/v2/info-korporat/pelaburan_perniagaan/ar-rahnu/
Cawangan Ar Rahnu Coop Bank Pertama
https://www.cbp.com.my/hubungi-kami/alamat-peta-lokasi.html
Cawangan Ar Rahnu Express
Ampang Point,Sungai Buloh,Sri Gombak,Mydin Mall USJ,Kompleks PKNS Shah Alam,Penang,Kuantan

KORANG TAU TAK, CARA PENJIMATAN DALAM PEMBELIAN EMAS?

Meh nak pecah rahsia! Caranya adalah dengan jadi dealer/member Orodesign

☑️Kenapa Orodesign?
Orodesigan by Amethyst adalah syarikat Bumiputera Islam yang merupakan kilang, pengeluar dan pembekal Emas.

Maksudnya disini, bila dah jadi ahli korang dapat beli emas dengan harga lebih rendah direct dengan kilang.

Sistem jual emas patuh syariah jual beli emas yang sepatutnya, pengurusan dan operasi 100% muslim.

☑️Apa kelebihan Dealer Orodesign?

Pembayaran keahlian adalah sekali sahaja seumur hidup

Tidak perlu minimum pembelian untuk kekalkan keahlian. Nak beli setahun sekali pun takde masalah.

Boleh jana income jika berminat

Team support untuk ilmu emas dan jualan serta marketing disediakan

Beli emas untuk diri sendiri dengan harga yang sangat-sangat jimat setiap kali beli.

Pelbagai lagi kelebihan lain.

Pantas bertindak ya, sebab pengambilan DEALER ni TERHAD. HQ akan tutup semula pengambilan jika sampai had yang ditetapkan 😘

Spread

Emas kat mana pun boleh beli.
Kedai A
Kedai B
Kedai C

Yang penting kita ada ILMU. Carilah SPREAD yang rendah ya sahabat.

Spread tu apa?

Orang bandor kata susut nilai. Orang kampung panggil SPREAD.

Macam mana nak kira spread ni?

Harga kita beli hari ni TOLAK harga nak jual balik hari yang sama kita beli (HARGA BUYBACK). Tengok beza berapa % @ berapa hengget.

Sila cari yang paling RENDAH. Setakat ni yang terendah cuma jumpa di ORODESIGN. Alhamdulillah.

Tahniah kepada sahabat yang rebut peluang jadi DEALER ORODESIGN boleh check kiraan spread dealer kilang. Emas terus dari tangga kilang tau.

Perbandingan antara ASB, Tabung Haji dan Emas dr Tahun 2001 – 2020💫💰💫💰💫💰💫

Purata keuntungan emas adalah 11.25% sejak 2001.

Simpan semua. ASB, Tabung Haji dan Emas. Senang. Pelbagaikan pelaburan. Sebabnya tak ada satu pelaburan pun yang 100% sempurna. Kalau A tak jadi, kita ada B. Kalau B tak jadi kita ada C. Haa gitu!😁
Namun…
Sy tetap mmgesyorkn SIMPANAN EMAS❤️

AKIBAT MENUNGGU HARGA MURAH😄

Dari sini kita belajar sesuatu, bila kita sudah nampak PELUANG didepan,

tolong jangan amalkan sikap
*nanti dululah,
*tunggu dululah,

PELUANG ni ibarat MASA dan MASA itu EMAS ia takkan menunggu kita. So bila PELUANG tu dah datang, terus dapatkan

Jangan menyesal pada perkara yang sudah berlalu, mulakan SEKARANG

Kenapa saya suka kongsi peluang jadi dealer emas direct terus dengan kilang?

Pertama – ni bukan bisnes MLM dan ianya trading semata – mata.

Kedua – urusniaga beli emas dapat emas.

Ketiga – kilang diiktiraf FEDMAS untuk daftar ketulenan.

Keempat – Jual brg pada pelanggan, untung masuk dalam akaun kita. Bukan kilang yang pegang.

Kelima – insentif yg diberi kilang tkde syarat2 untuk dikeluarkan walaupun RM1. Suka hati nak guna bila.

Keenam – boleh jual emas lama pada kilang tanpa ada penolakan lain walaupun emas kondisi barang tu lerai, kemek dan bengkok.

Ke tujuh – ilmu emas diberi percuma 24jam sampailah cara beli surat pajak. Kos untuk belajar ilmu emas ni nilai sebenarnya ribu2.

Ke lapan – stok emas sentiasa update 24jam. Tak melibatkan sesen pun duit kita untuk adakan stok.

Ke sembilan – keahlian takkan luput walaupun jadi dealer hanya kerana nak beli surat pajak dan taknak beli atau taknak menjual emas baru keluaran kilang.

Ke sepuluh – kita boleh keyin sendiri dalam sistem utk order. Payment selesai dan penghantaran dibuat selesai semua boleh semak dalam sistem.

Secara kesimpulannya perniagaan EMAS ni unik. Emas ni kalau kilang keluarkan takde sape nak beli, kilang tak rugi apa2 pun sebab EMAS itu DUIT.

Hasrat En Azrul nak bantu ramai orang kita CELIK EMAS supaya tak ditipu atau diambil kesempatan dengan orang lain. Kalau nak gadai barang pun buat di arrahnu islamik.
Jangan di pajak gadai.

Masa seminar emas pun diajar cara nak uji KETULENAN emas.

Semoga dapat pencerahan yang terbaik..Moga kita dapat sama-sama menyimpan emas walaupun 1gram sebulan

NAHAS TUNGGU HARGA EMAS

Pengalaman saya sejak 2015, mereka yang nahas selalunya yang menunggu, bukan yang konsisten membeli emas.

Mereka terlalu menunggu untuk dapatkan harga terbaik sampai akhirnya duit pun habis!

Orang yang beli emas tak tengok harga, emasnya dah confirm makin bertambah.

Orang yang menunggu, akhir sekali emas tak ada, duit pun habis!

Itu pengalaman.

Sebab itu saya jarang update pasal harga emas terkini sebab saya tahu, ia tak membuatkan kebanyakkan kita ke mana-mana.

Harga rendah hanyalah bonus.

Bila harga rendah, maksudnya itulah waktu untuk beli lebih banyak. Bukan baru nak beli…

Sudah lebih 6 tahun saya pakai formula ni, ianya memang terbukti.

Duit tak bocor, jumlah emas confirm bertambah, dan harga juga makin mahal!

Jadi buat apa nak menunggu?

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2021/05/817670/harga-emas-mampu-cecah-paras-tertinggi-sekali-lagi

DINAR VS GOLDBAR

Sepanjang saya menjadi Dealer Emas, soalan yang selalu ditanya adalah “Apa beza Dinar dengan Jongkong Emas (Gold Bar). Di sini saya senaraikan apakah perbezaan dan persamaannya.

PERBEZAAN

  1. Rupa Bentuk.
    Dinar mempunyai bentuk yang bulat atau berbentuk syiling. Sejak zaman Nabi Muhammad saw, Dinar telah digunakan sebagai mata wang Islam.

Goldbar berbentuk Segiempat.

  1. Gandaan Berat

Dinar mempunyai gandaan berat yang mempunyai perpuluhan seperti berikut iaitu ½ Dinar = 2.125 gm, 1 Dinar = 4.25gm, 5 Dinar= 21.25gm dan 10 Dinar=42.5gm

Jongkong Emas pula dalam gandaan genap bermula 1 gm, 5gm, 10gm, 20gm, 50gm, 100gm, 250gm dan 1 kilo.

PERSAMAAN

  1. Kualiti
    Dinar dan Jongkong Emas mempunyai kualiti emas yang sama iaitu emas 999.9.
  2. Harga
    Harga emas pergram adalah sama.
  3. Keuntungan
    Kedua-duanya memberi keuntungan yang sama mengikut berat masing-masing.

Kesimpulannya, kedua-duanya Dinar dan Jongkong Emas ini adalah emas yang mempunyai kualiti yang sama iaitu emas 999.9 dan yang membezakannya adalah rupa bentuk.

Ada orang suka mengumpul koleksi Dinar dan ada yang suka koleksi Jongkong Emas. Ada juga yang suka kedua-duanya.

Anda pula yang mana ? 🤗

Orodesign

goldbar

DEALER