Archives for August 2022

PANDU LALU ๐Ÿš™ DAN HANTAR BARANG KITAR SEMULA ANDA!! ๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ Siri Pandu Lalu @ Iskandar Puteri Rendah Karbon kini kembali lagi di Dataran UTM. – 28/8/2022

yeyyy..dapat sijil

Hari Keluarga UTM 2022 (27/8/2022)

berpagian disini

kontingen brown bear

kami ber 4 saja wakil SC untuk perbarisan

LAWATAN MENZIARAHI AHLI KELUARGA STAF SEKOLAH KOMPUTERAN YANG TELAH MENJALANI PEMBEDAHANย (25/8/2022)

Ahli keluarga staf yang terlibat adalah seperti berikut  :

1)            Adik Rayyan Nufael bin Mohd Rizalmee (Anak kepada Pn. Norziana binti Zain) di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur

2)ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย Pn. Wan Foziah binti Wan Yacob (Ibu kepada Pn. Faezah binti Zianalabiden)ย di PR1MA Lakefront, Cyberjaya

Mulakan RM5 dulu

Simpan duit RM 5, hasilnya setiap hujung tahun dapat beli emas.

Jangan tidak percaya, memang boleh! Perkara ini sudah dipraktikkan dan berhasil

Simpan RM 5 sebulan akan dapat sekitar RM 140 – RM 155

Ada orang suka kumpul sehingga hujung tahun dan beli emas dalam gram yang besar.
Ada orang suka kumpul sampai hujung bulan, kemudian beli emas sekitar 0.5g (Emas Fizikal) atau 1 gram bergantung kepada harga semasa

Begini caranyaโ€ฆ

Setiap kali kita balik dari rumah, jika ada sahaja not duit kertas RM 5, terus simpan dalam Tabung RM 5. Tidak kisah berapa keping yang kita ada hari tu, ada je simpan sebab bukan setiap hari kita akan membawa pulang not kertas RM 5. Jadi anggap sahaja kita simpan untuk hari-hari yang akan datang.

Dari duit RM kita tukarkan kepada Emas.

Kenapa emas?
Sebab kita tahu nilai emas sama ada akan kekal atau pun naik dari tahun ke tahun. Jika duit, kita tahu, nilainya akan menyusut sekitar 5-8% setahun.

Contohnya, jika kita beli pada tahu 2019, harga emas sekitar RM 180-190 per gram.
Tahun 2021, harga emas sekitar RM 240-260 per gram.

Gram yang sama, nilai yang berbeza.

Selain dari simpan Not RM 5, jika ada duit syiling pun boleh juga tabung syiling sebagai Tabung Sokongan untuk Tabung RM 5.

Lagi pun tak ramai sekarang yang bawa duit syiling dalam poket, hand bag sebab berat. Kadang-kadang balik rumah syiling tu letak je sepah-sepah. Dari sepah-sepah, better simpan dalam Tabung Syiling.

Bila kita ada tabung, kita tidak akan terbeban untuk membeli emas berbanding kita nak keluar duit sekaligus duit untuk membeli emas.
Malah kita akan rasa Happy sebab mcm kita dapat reward hasil usaha kita menabung.

Jadi, dapat sesuatu?

Sayangilah emas anda! Ini 4 tip elak barang kemas mudah kusam, calar

Jongkong Emas 999 HABIB yang bermula daripada 1 gram sehingga 20 gram.

KECANGGIHAN teknologi mendorong barang perhiasan yang diperbuat daripada logam emas tampil dengan pelbagai rekaan baharu dan terkini.

Meskipun trend harganya meningkat, orang ramai tetap berlumba-lumba untuk melabur dan membelinya kerana ia antara aset yang mudah dicairkan.

Empat tips penjagaan barangan kemas yang mudah agar sentiasa kelihatan berkilau.

Untuk memastikan barangan kemas tidak tercarik pada pakaian, tanggalkan barangan kemas terlebih dahulu sebelum menanggalkan pakaian.

Elakkan sentuhan langsung barangan kemas dengan cecair seperti bahan kimia, wangian, barangan kosmetik dan lain-lain untuk mengekalkan kualiti dan kilauannya.

Bersihkan barangan kemas dengan kerap. Gunakan berus lembut untuk mencuci di dalam larutan air sabun kemudian bilas dengan air suam yang bersih. Keringkan barangan kemas menggunakan kain lembut yang tidak berbulu sebelum menyimpannya. Bagi memudahkan para pelanggan, HABIB turut menawarkan perkhidmatan mencuci barangan kemas secara percuma.

Pelbagai Rantai

Pelbagai jenis rantai Oro Italia 916.

Bagi mengelakkan kesan calar pada barangan kemas, elakkan bersentuhan dengan barangan kemas lain dan tanggalkannya sebelum melakukan aktiviti lasak dan sebelum tidur.

Di samping membeli emas, pelbagai perkhidmatan disediakan untuk barangan emas.

Menukarkan barangan kemas lama kepada yang baharu ataupun kepada tunai.

Perkhidmatan penilaian barangan kemas juga ditawarkan dan di samping membeli-belah, pelanggan juga boleh mendapatkan perkhidmatan mencuci barangan kemas secara percuma dan pantas.

Kredit : mstar.com

Obses nak wajah cantik dan berseri? Ambil tahu beza produk penjagaan kulit berstatus halal VS vegan

Terdapat perbezaan antara produk penjagaan kulit berstatus halal dengan vegan. Gambar hiasan

BAGI mereka yang beragama Islam, adalah dituntut untuk lebih teliti mengenai isu halal dan haram.

Bukan hanya terhad dalam soal makanan atau minuman sahaja, bahkan umat Islam turut dinasihatkan agar memilih produk kosmetik atau penjagaan kulit yang berstatus halal.

Dek kerana kesedaran yang kian meningkat, ketika ini boleh dikatakan wujud lonjakan permintaan terhadap produk penjagaan kulit yang halal sehingga sepuluh kali ganda!

POSTS new mobile size

Produk berstatus halal kini mendapat lonjakan permintaan. Gambar hiasan

Apakah maksud produk penjagaan kulit berstatus halal?

Secara ringkasnya, ia boleh ditakrifkan seperti berikut:

1) Menggunakan bahan semulajadi yang berasaskan tumbuhan

2) Bebas daripada produk sampingan haiwan, alkohol dan paraben.

3) Dihasilkan menggunakan peralatan dan bahan yang menepati syariat Islam.

Ini membuatkan produk penjagaan kulit halal muncul daripada niche (segmen) dan kemudian perlahan-lahan bertukar kepada kategori arus perdana yang boleh digunakan oleh semua orang, bukan hanya 1.8 bilion umat Islam.

skincare 2

Produk vegan bebas daripada bahan berasaskan haiwan. Gambar hiasan

Apakah perbezaan antara produk penjagaan kulit halal dengan vegan?

Produk mesra vegan pula bebas daripada bahan berasaskan haiwan, manakala produk berstatus halal mungkin mengandungi bahan haiwan tetapi hanya yang dibenarkan mengikut garis panduan Islam, seperti madu.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada sesuatu produk tersebut adalah berstatus vegan?

1) Semak sama ada ia tertera ‘vegan’ atau simbol V.

2) Semak jika ia tertera amaran bahan penyebab alergi untuk susu, telur atau hasil haiwan lain.

3) Imbas senarai kandungan bahan

4) Gunakan aplikasi pada telefon bimbit untuk membantu anda. – mvslim.com

Kredit : mstar.com

Buntu fikir tentatif reunion keluarga? Cuba 10 idea ini, yang pasti nombor 10 wajib buat

Hari keluarga sememangnya waktu untuk mengeratkan silaturahim. Foto: Keluarga Kamariah

MUSIM cuti sekolah akan bermula tidak lama lagi.

Sudah menjadi kelaziman, waktu sedemikian bakal dimanfaatkan dengan pelbagai aktiviti bersama keluarga seperti percutian ke lokasi menarik serta ada juga yang merancang untuk mengadakan hari keluarga bagi mengeratkan lagi silaturahim.

Bagi yang sering diamanahkan sebagai ‘mastermind’ untuk memikul tugas merancang dan melaksanakan hari keluarga, sudah pasti kadang-kadang buntu atau kering idea untuk mencipta tentatif acara.

Tak usah pening kepala, cuba saja beberapa idea atau cadangan seperti berikut:

1) Malam Trivia

Cabar ahli keluarga untuk melihat siapa yang paling mengetahui segala-galanya dengan malam trivia. Pisahkan keluarga anda kepada beberapa pasukan, kemukakan soalan trivia contohnya mengenai salasilah keluarga, pengetahuan am dan sebagainya.

famili 2

Makan bersama-sama menjadi satu acara wajib sewaktu Hari Keluarga. Foto: Getty Images

2) Permainan

Susun beberapa jenis permainan termasuk permainan lama untuk mengimbas kembali nostalgia dari zaman kanak-kanak anda seperti dam, congkak, galah panjang, guli dan sebagainya. Boleh juga diselitkan dengan permainan semasa seperti catur, jutaria dan lain-lain.

3) Pertunjukan bakat

Setiap keluarga pasti mempunyai seorang atau dua ‘bintang’, jadi biarkan mereka mempamerkan bakat terpendam masing-masing. Contohnya nyanyian, silap mata, menari dan lain-lain.

4) Booth foto

Tidak perlu menyewa, sebaliknya gunakan kreativiti anda serta ahli keluarga yang lain. Contohnya, gantung kepingan gambar serta hiasi dengan props yang unik.

famili 3

Menonton filem beramai-ramai pasti begitu menyeronokkan. Foto: Getty Images

5) Cetak cenderamata

Selain membuat cetakan pada baju untuk dipakai seragam, anda boleh mencetak pada beg tote, lukisan dan sebagainya untuk dijadikan kenangan untuk semua ahli keluarga

6) Tonton filem

Sewa projektor agar filem boleh ditonton beramai-ramai. Bawa selimut, bantal dan makanan ringan untuk lebih ‘feel’.

7) Tukar barangan peribadi

Setiap ahli keluarga digalakkan membawa satu barang peribadi masing-masing. Buat cabutan nama untuk pertukaran hadiah.

8) Malam anugerah

Cipta anugerah untuk ‘mengiktiraf’ ahli keluarga dengan sifat masing-masing, seperti kategori seperti ketawa paling kuat, dengkur paling kuat, paling aktif dan sporting, dan sebagainya

famili 4

Mengelilingi unggun api sambil berkongsi kisah lucu juga merupakan salah satu idea menarik. Foto: Getty Images

9) Kongsi kisah lucu

Berkumpul bersama ahli keluarga di luar sambil mengelilingi unggun api, serta kongsikan kisah lucu masing-masing tanpa rasa segan!

10) Video reunion

Tugaskan sesiapa dalam kalangan ahli keluarga untuk mengambil foto dan video sebanyak mungkin, termasuk temu ramah santai-santai setiap ahli. Hasilkan video khas sempena reunion selepas semuanya selesai. Ia adalah ‘buah tangan’ paling wajib setiap kali reunion.

kredit : mstar.com

Rebut peluang jadi salah seorang *DEALER EMAS ORODESIGN* sekarang!!!

Kelebihan Dealer Emas Orodesign:

๐ŸŒธ

 Shopping pelbagai emas dengan harga kilang (Jimat RM10-15/gram). Sangat berbaloi untuk simpan emas secara konsisten.

๐ŸŒธ

 Spread value terendah setakat ini.

๐ŸŒธ

 Shopping emas secara online, urusan direct dengan kilang di website dealer www.orodesign.biz

๐ŸŒธ

 Emas 999.9 Goldbar & Dinar pelbagai berat.

๐ŸŒธ

 Barang kemas 999 pelbagai berat

๐ŸŒธ

 Sistem yang tersusun dan mesra pengguna

๐ŸŒธ

 Stok lebih 20kg disediakan oleh kilang di dalam view.orodesign.biz .
Tidak perlu pegang stok.

(Risiko rendah dan jimat modal bagi peniaga emas)

๐ŸŒธ

 Ajak kawan/sesiapa saja join dealer, dapat komisen RM 150/dealer, bayaran cash melalui wallet oleh kilang.

๐ŸŒธ

 Dealer baru shopping emas, kilang beri lagi komisen RM1/gram belian.

๐ŸŒธ

 Penghantaran emas dilindungi dengan lost fund oleh kilang mengikut terma dan syarat.

Kenapa pilih Orodesign/MAA?

๐ŸŒˆ

 Pemilik MAA PRECIOUS METALS; EN AZRUL BIN AZMI berpengalaman dalam industri emas Malaysia lebih 20 tahun.

๐ŸŒˆ

 100% milik bumiputra beragama islam. Pengeluar zakat emas dan perniagaan setiap tahun. InsyaAllah membantu ekonomi Islam.

๐ŸŒˆ

 Harga emas 916/999.9 antara yang termurah di pasaran.

๐ŸŒˆ

 Mempunyai rangkaian besar, ada ribuan dealer seluruh Malaysia setakat ini.

๐ŸŒˆ

 Ketulenan emas terjamin.

๐ŸŒˆ

 Produk mesra ArRahnu

๐ŸŒˆ

 100% belian balik oleh syarikat

๐ŸŒˆ

 Tiada paksaan membeli.

Semua kelebihan ini dinikmati oleh dealer Orodesign dengan hanya *RM 399 sahaja SEKARANG*

Ya!

*RM 399 SAHAJA SEUMUR HIDUP*

โœ”

BUKAN MLM,

โœ”

BELI TERUS DARI KILANG EMAS.

Jadi, Jom rebut peluang keemasan ni sekarang

๐Ÿš€
๐Ÿš€
๐Ÿ‘‡

http://www.wasap.my/60167525279/NakDaftarDealerOroKempenMerdeka22

Tips Emas Hari Ini

๐ŸŽ“

Tetapkan target simpanan setiap anak anda.

Contohnya, anda ada 2 orang anak dan inginkan setiap anak mempunyai simpanan emas sebanyak 150gram bila mereka berumur 18tahun nanti.

Kiraannya:

๐Ÿ‘‡๐Ÿผ
๐ŸŽ“

Umur anak sekarang 3 tahun.

๐ŸŽ“

18 – 3 = 15 tahun

๐ŸŽ“

150gรท15 tahun = 10g setahun

๐ŸŽ“

JADI, utk capai target tersebut anda harus simpan 10g setahun utk seorang anak anda.

Ini contoh pengiraan dan anda harus mengira ikut target anda sendiri dan umurnya.

๐ŸŽ“

Anda juga boleh merancang simpanan emas utk pendidikan anak anda.

Katakanlah kos sekarang utk sambung belajar ke IPT dlm RM30k,  mungkin dengan menyimpan 150g seorang dah cukup utk menanggung kos tersebut nanti.

๐ŸŽ“

Untuk jadi mudah menyimpan 10g setahun.. mulakan dengan 1gram sebulan..

KITA TAK BOLEH KAWAL BANK?

1. Bila banyak kes duit hilang dalam ATM dan perbankkan online. Sudah masanya kita buat sedikit kawalan.

2. Mulakan hadkan jumlah simpanan dalam atm kita. Jika dapat bawah RM5000 sahaja.

3. Simpanan kecemasan letak dalam TH atau ASB sahaja. Sesak baru mohon keluarkan.

4. Duit banyak banyak dah boleh tukarkan kepada instrument pelaburan seperti emas, hartanah, saham dan sebagainya.

5. Guna kad kredit antara pilihan yang baik berbanding kad debit. Kita pakai duit bank, bukan duit kita. Kita juga boleh batalkan transaksi jika meragukan walau dah bayar.

6. Sudah masanya juga kita ada peti besi simpanan sendiri macam cerita dulu kala. Semua rumah orang berduit ada ini.

Kawan kawan,

Mana kita boleh kawal kita kawal. Mana yang tak boleh kita insurankan sahaja.

Dunia tanpa kawalan dan sempadan. Hanya kita tentukan dimana kita.

Azizul Azli Ahmad