Ramai cakap kayap ular boleh bawa maut jika bersambung… Jangan panik, ini penjelasan doktor

Kayap ular terjadi disebabkan oleh virus Varicella-zoster, virus sama yang menyebabkan chicken pox. Foto: Thomson Specialist Skin Centre

 

SIAPA tak kenal Dr Ahmad Samhan yang aktif berkongsi pelbagai ilmu perubatan menerusi Twitter, Facebook dan TikTok.

Terbaharu, doktor viral itu tampil berkongsi kisah mengenai seorang pesakit lelaki yang mengalami kayap pada bahagian badannya.

Menurut Dr Samhan, seorang pesakit yang menggelarkan dirinya sebagai pakcik mengakui risau sekiranya dia akan mati selepas kayap ular pada badannya bersambung tidak lama lagi.

 

Punca kayap?

Jelas Dr Samhan, kayap ular terjadi disebabkan oleh virus Varicella-zoster iaitu virus sama yang menyebabkan chicken pox.

Oleh itu, sesiapa yang dijangkiti oleh chickenpox boleh mendapat jangkitan kayap ular.

Tambahnya, selepas pesakit pulih daripada jangkitan chicken pox dan tidak dirawat dengan sempurna, virus yang masih hidup dan berbaki boleh memasuki sistem saraf pesakit dan tinggal diam (tidak aktif) selama bertahun-tahun.

Akhirnya, apabila daya tahan bekas pesakit chicken pox ini menjadi lemah semula, virus ini akan menjadi aktif semula dan bergerak sepanjang laluan saraf pada kulit, dan menyebabkan lepuhan dan kayap.

872040

Menurut Dr Samhan, sehingga kini tiada rawatan yang berkesan sepenuhnya untuk merawat kayap ular.

Pergerakan sepanjang saraf ini ibarat ular yang membelit, lalu dinamakan kayap ular. Kayap ini biasanya akan menyerang satu saraf (dermatome) pada satu bahagian badan sahaja.

Setiap akar saraf mempunyai dua set yang sama untuk memberikan deria sentuhan di kedua-dua belah kiri dan kanan bahagian badan.

Maka, apabila virus tadi kembali aktif, kayap ular hanya terjadi di sebelah kiri atau kanan sesuatu bahagian kecil badan sahaja, bergantung di saraf mana letak duduknya virus tersebut. Memang agak mustahil juga untuk kayap ular itu mengelilingi badan kita.

Ia biasanya melibatkan bahagian dada dan muka. Ada segolongan kecil pesakit mungkin mengalami kayap ular di lebih daripada satu bahagian badan tetapi tidak mungkin di kiri dan kanan serentak. Ia takkan bersambung. Itu semua mitos!

Rawatan

Sehingga kini tiada rawatan yang berkesan sepenuhnya untuk merawat kayap ular. Tetapi rawatan perubatan yang betul mampu memendekkan jangka masa penyakit dan mengelakkan komplikasi.

Berikut merupakan ubat yang biasa dipreskripsi oleh doktor:

1. Anti-viral – seperti Acyclovir. Ia penting untuk mengurangkan kesakitan dan memendekkan tempoh penyakit.

2. Ubat tahan sakit – seperti NSAIDs untuk membantu pesakit menangani rasa sakit yang ditanggung.

3. Krim antibiotik – sekiranya berlaku jangkitan bakteria pada kayap ular tersebut.

Kredit : Mstar.com

 

Pengalaman saya sendiri yang pernah kena penyakit kayap, memang sangat berbisa sampai nk mandi pun menangis dibuatnya. Sebab nak baik punya pasal saya tahankan juga. Ubat pun banyak sampai Dr Rizal cakap penyakit ni panyakit paling mahal. Hihihi..

 

 

Bersara dengan tenang, ini 6 perkara anda perlu tahu tentang Surat Penyelesaian Cukai (SPC)

SELEPAS berpuluh tahun mengabdikan diri dalam bidang pekerjaan, kita pastinya mahu menjalani kehidupan sebagai pesara dengan tenang. Namun, ramai pekerja yang kurang cakna atau tidak tahu akan kepentingan Surat Penyelesaian Cukai (SPC) sekiranya … [Continue reading]

Makanan basah atau kering? Pemilik jangan salah beri makan kucing, ini fakta yang perlu anda tahu

Kebanyakan doktor haiwan mengesyorkan agar kucing diberi makanan basah. Foto: Dreamstime/TNS.   MEMBELA kucing boleh diibaratkan seperti menjaga bayi. Bukan sekadar membela, pemilik juga perlu mempunyai ilmu pengetahuan agar kucing dapat membesar … [Continue reading]

Tiada siapa pernah bersedia, ketahui punca-punca mati mengejut ketika tidur

KEMATIAN ketika tidur boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat usia. Menurut Pengarah Perubatan Klinik Iris Shah Alam, Dr Arisman Wenge Abdul Rahman, terdapat beberapa punca yang membawa kepada kejadian itu. Trauma, toksin dan … [Continue reading]

Apa untungnya daftar sebagai dealer RM399?

Spread susut nilai kita sebagai dealer antara yang terendah dipasaran. Contoh goldbar 100g MAA ni Spread dealer : 3.07% Spread customer : 10.29% Mana lebih untung sahabat untuk aset emas pelaburan kita? Yang spread rendah atau tinggi … [Continue reading]

Contoh Kiraan Kadar Spread

CONTOH kiraan kadar spread bagi Dealer Orodesign, Harga jual dan Harga belian semula kilang pada hari yang sama.Alhamdulillah, spread terendah. Macam tak percaya je spread dealer. Semakin berat, semakin kecil Nilai spread.Dalam tempoh setahun ini … [Continue reading]

FORMULA ASAS SIMPANAN EMAS

ADA DUIT + BELI EMAS + TAK ADA DUIT PERGI PAJAK = DAPAT DUIT - TEBUS = DAPAT EMAS BALIK + BOLEH PAJAK LAGIBandingkan jika anda membuat pinjaman peribadi..DAPAT DUIT - DUIT DIGUNAKAN - BAYAR BULANAN - KALAU NAK DUIT LAGI = HUTANG LAGI**Fahami … [Continue reading]

*Hari gaji**********

Gaji ni memang liar. Pagi baru masuk, tak sempat tengah hari pun dah boleh hilang entah kemana.Jadi kalau nak *'tambat'* gaji tu, tukar dulu 10% kepada emas sebelum bayar atau beli benda yang lain². Atau sapa yg komitmennya baru 50% dari gaji, boleh … [Continue reading]

Perbezaan setahun yang lalu

Perbezaan Harga setahun yg lalu...Tahniah buat anda yg telah bertindak membuat simpanan emas. Beli emas bukan tunggu dulu baru beli.. Tapi beli dulu baru tunggu sebab EMAS adalah kewangan yg sebenar.Nak beli dengan lebih jimat dan cepat cover balik … [Continue reading]

Gold Bar MAA

GOLD BAR 1 GRAM berbentuk 4 segi. Keluaran MAA ada 2 jenis ketulenan iaitu:999.9916 Di MAA Gold Bar 1 Gram terdapat 2 jenis packaging: Laminate (Kad di seal sekali dgn plastik keras). Kena gunting sedikit jika ingin buka packaging.Slot (Mudah dibuka … [Continue reading]