Amal 3 tip dikongsi mentor kewangan, lelaki ini berjaya langsaikan hutang rumah pertama 12 tahun saja

MEMILIKI sebuah rumah sebagai aset peribadi sememangnya impian setiap individu.

Pelbagai perkara perlu dipertimbangkan ketika merancang untuk memiliki sebuah rumah, antaranya jenis kediaman, lokasi, keluasan, pelan rekaan dan sebagainya.

Namun begitu, apa yang paling penting dalam perkara ini adalah soal perancangan kewangan iaitu komitmen untuk menyediakan wang pendahuluan serta pelan pembiayaan bulanan.

Bagi sesetangah pembeli, menyediakan wang pendahuluan mungkin tidak menjadi masalah berbanding pembiayaan bulanan.

Ini kerana rata-ratanya terikat dengan komitmen tetap seperti pinjaman pendidikan, kereta, insurans peribadi dan sebagainya sekali gus menjadi beban kepada pembeli, lebih-lebih lagi tempoh pembiayaan bulanan rumah biasanya mengambil masa antara 25 tahun sehingga 30 tahun.

RUMAH

Pembiayaan bulanan rumah biasanya mengambil masa antara 25 tahun sehingga 30 tahun.

Bagaimanapun, seorang perunding hartanah, Faizal Rahmat, berkongsi tip bagaimana dia melangsaikan hutang rumah pertamanya dalam hanya tempoh 12 tahun.

“Sepatutnya ikut perjanjian 25 tahun. Aku pilih 25 tahun berbanding 30 tahun. Ilmu ni aku perolehi dari bacaan buku mentor kewangan, Azizi Ali.

“Ikut cara dia, lima tahun langsai hutang. Dulu pun aku fikir macam tak logik cara beliau. Tapi aku try saja. Tak dapat settle lima tahun, 12 tahun pun kira okaylah,” kongsinya dalam satu hantaran di Facebook.

Berikut merupakan tiga tip yang diamalkan olehnya sehingga berjaya melangsaikan hutang rumah pertamanya lebih awal 13 tahun:

1) Bayar lebih bulanan

Setiap bulan, peruntukkan sekitar RM100 hingga RM150 wang ‘extra’ kepada bank. Tapi jika tidak mempunyai lebihan, hanya bayar mengikut jumlah yang ditetapkan bank. Jangan stres!

2) Bayar lebih tahunan

Bagi syarikat yang sering membayar bonus tahunan, gunakan duit bonus tersebut untuk membayar ‘extra’ bulanan kepada bank. Tempoh normal untuk bayaran tahunan adalah 12 bulan, tapi jika mampu, lebihkan bayaran sehingga 13 hingga 14 bulan. Bayar lebih, cepatlah habis!

3) Bayar guna KWSP

Tips ni paling banyak membantu. Keluarkan duit Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) daripada Akaun 2 untuk mengurangkan baki pembiayaan. Jika mempunyai masalah dengan pihak bank, sila maklumkan kepada mereka anda mahu membayar ‘principal’ terus. Barulah kita yang untung!

Pendek kata, bebas utang, hati pun tenang!

kredit : mstar.com

It’s OK.

Takde rumah sewa 6 pintu.Takde tanah 10 ekar.Takde saving 300 ribu.It’s OK.At least kita ada sedikit aset dalam bentuk EMAS.Mulakan dengan 1 GRAM EMAS dulu, 100g bakal terkumpul.Nak capai 100 gram emas pertama memang menggigil & berpeluh sebab … [Continue reading]

Emas Sebagai Dana Kecemasan

Dana Kecemasan?Berapa jumlah yang sesuai untuk disimpan? Saya pasti ramai tertanya-tanya perkara ini. Baik, saya jelaskan. Dana kecemasan adalah simpanan untuk tujuan kecemasan sekiranya berlaku perkara yang tidak diduga. Soal Kecemasan, … [Continue reading]

“Ok ke simpan emas ni? Saya nampak harga emas macam tak stabil je”

Kata penulis buku "Wang Emas', Tn Mohd Zulkifli Shafie : Harga emas dalam jangka pendek ada naik turun, tapi dalam jangka panjang, harga emas boleh dikatakan confirm naik. Tapi penyimpan emas yang tegar(biasanya berilmu) tak pandang sangat pun … [Continue reading]

Hidup ini…

Kita tidak mengikut acuan kehidupan orang lain.Tetapi kita mengikut acuan takdir Allah buat diri kita.. Jika kita mampu mengumpul 0.50g saja setiap bulan.Tak perlu bersedih hati..Tetapi bersyukurlah..Kerana orang yang berduit belum tentu juga … [Continue reading]

#FungsiEmas Hadiah Persaraan

Makin lama diperam, makin tinggi nilainya. Sentiasa berharga, inilah rahsia EMAS. Kalau dulu rasa macam “eh giler la nak bagi emas kat orang” , kini alhamdulillah BAHAGIA rasa Bila celik Emas, semua berkisar tentang Emas. Bantu orang lain juga … [Continue reading]

3 PRINSIP SIMPLE

 Kambus semua hutang segera. Mulakan dgn kambus hutang kecil. Yeaa hutang rumah yg ratus ribu tu pun bagi settel segera.  Pastikan ada cash saving.At least dlm bank adalah 10K ke 20K.Tapi kalau nak saving sampai di 100K pun ok jugak. … [Continue reading]

Sistem kapitalis

Belajarlah ILMU KEWANGAN EMAS sahabat. EMAS KALIS INFLASIMulakan SIMPANAN EMAS kita sekarang..bukan saja utk masa depan kita..tapi yg penting masa depan anak2 kita. InsyaAllah. . … [Continue reading]

BISIK-BISIK EMAS

Sebulan 1 gramSetahun 12 bulan 12 gramTanpa sedar penuh satu album Emas ni simpanan untuk dilupakan.Beli dan lupakan. In shaa Allah terdidik diri dari sifat boros secara tak sengaja. Emas jugak boleh difungsikanUntuk waktu dan perkara … [Continue reading]

Musim menuai lebat, simpan 1 DINAR sebulan.

Musim panas merembang, simpan 1 GOLD BAR sebulan. Jimat cermat sikit duit tu.Stop shopping shoppe.Stop order-order makanan sana sini.Stop beli tudung baru baju baru.Stop tambah koleksi make up. Fokus asingkan duit untuk shopping aset kecil … [Continue reading]