Resepi Dendeng

dendeng

Bahan-bahan :

  • Daging lembu,
  • Bawang besar, bawang kecil, bawang putih**,
  • Halia**,
  • Serai,
  • Daun limau purut
  • Kayu manis, bunga lawang,
  • Cili blend,
  • Air asam jawa,
  • Air rebusan daging,
  • Kicap.

Cara-cara :

  1. Bahan bertanda ** dimayang halus dan digoreng. Bawang goreng lagi banyak lagi sedap.
  2. Daging tadi dihiris nipis. Kemudian ambil anak lesung, tumbuk satu-satu hirisan daging tadi.
  3. Daging yang sudah siap ditumbuk tadi kemudian digoreng sebentar. Jangan terlalu lama kerana daging akan keras sangat nanti.
  4. Guna minyak yang sama tadi, tumis serai yang sudah diketuk, kayu manis, bunga lawang dan daun limau purut.
  5. Kacau-kacau kemudian masukkan cili blend. Goreng sehingga pecah minyak.
  6. Kemudian masukkan kicap lemak manis dalam ½ cawan (atau agak-agak).
  7. Masukkan sedikit air asam jawa.
  8. Perasakan dengan garam dan gula.
  9. Masukkan 1 mangkuk kecil air rebusan daging tadi.
  10. Kemudian masukkan daging yang siap digoreng. Kacau-kacau sehingga kuah kering sedikit.
  11. Masukkan bawang goreng yang sudah digoreng. Kacau sehingga bawang goreng sebati dengan warna masakkan.
  12. Kalau nampak pekat sangat, boleh tambah lagi air. Kalau terlalu banyak air tidak mengapa, tunggu sehingga kuahnya kering.
  13. Cili padi dipecahkan dan tambah ke dalam masakan kalau suka pedas. Siap.

Speak Your Mind

*