Resepi Dessert Tiramisu

tiramisu

Tiramisu ialah dessert yang paling senang untuk kita sediakan. Tak perlu bakar, tak perlu kukus. Hanya bancuh, susun dan hias tapi rasanya yang sejuk dan nyaman bila masuk ke dalam mulut. Jom tengok resepi tiramisu kegemaran ramai perkongsian Ruhaiza Bunyamin‎ di laman Facebook.

Bahan Utama :

  • Kek swiss roll @ chiffon. Tak kisah perasa apa pun. Selalu saya gunakan mocha, choc, pandan dan coffee.
  • Bancuhan 1 sudu besar nescafe dengan air panas.
  • 250 g creamcheese
  • 50 g gula castor
  • 1/2 cawan whipping cream

Bahan Hiasan:

  • Buah-buahan : strawberry @ anggur @ kiwi @ peach.
  • Serbuk koko @ Milo

Cara-cara :

  1. Pukul creamcheese + gula + whipping cream.
  2. Potong nipis kek (± 1cm).
  3. Susun kek dalam bekas.
  4. Siramkan sedikit-sedikit bancuhan nescafe di atas kek.
  5. Tuang adunan cheese atas kek dan ratakan.
  6. Lapiskan lagi satu kek dan lakukan step 4 dan 5 semula.
  7. Taburkan serbuk koko @ Milo gunakan penapis kopi.
  8. Susun buah dan chill overnight.

Cara dapat corak atas kek :

  1. Guntingkan kertas A4 kecil-kecil dan panjang-panjang.
  2. Susun selang seli di atas kek dan taburkan coco powder.
  3. Jangan gerak-gerakkan kertas.
  4. Jika sudah siap tabur, angkat kertas. Siap.