Resepi Puding Trifle

puding trifle

Bahan-bahan :

  • 2 Swiss roll perasa pandan,
  • 1 tin fruit cocktail (asingkan air dan buah),
  • 2 kotak kristal jelly cap Nona,
  • 1 tin susu cair,
  • 1 tin air,
  • 7 sudu gula pasir,
  • 4 sudu besar tepung kastad – sukatan membukit.

Cara-cara :

Lapisan 1 :

  1. Potong Swiss roll anggaran 1.5 cm tebal, susunkan dalam acuan pilihan. Padatkan agar tidak ada ruang.
  2. Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu. (Air fruit coktail mungkin berbaki, tidak perlu habiskan).

Lapisan 2 :

  • 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api. Tunggu sekejap.
  • Sambil tunggu susu mendidih, bancuhkan 4 sudu tepung kastard dengan ½ tin air.
  • Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3 :

  1. Buah koktail tadi ditabur ke atas lapisan 2 (kastard). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4 :

  1. Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly hingga mendidih.
  2. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Speak Your Mind

*