Asyik masak tomyam merah bosan juga, apa kata jom cuba buat tomyam putih versi Thailand ini pula. Sedap sangat kalau makan dalam mangkuk campur dengan nasi. Semangkuk confirm tak cukup kalau macam ni.
Jom lihat resipi langkah demi langkah yang telah dikongsikan oleh Puan Ameera di laman sosial Facebook. Sangat mudah dan menyelerakan. Selamat mencuba!
Resipi Tomyam Putih Versi Thailand
Cara-cara membuat tomyam putih:
1. Masukkan air ke dalam periuk mengikut sukatan yang diingini.
2. Bila air dah menggelegak, masukkan lengkuas.
3. Masukkan 2 batang serai yang dititikkan.
4. Masukkan 1 biji bawang besar yang sudah dipotong.
5. Masukkan juga 3 ulas bawang putih yang sudah dihiris.
6. Kiub ayam 2.
7. Masukkan ayam, nak guna sotong atau udang pun boleh.
8. Masukkan cili padi yang dibelah dua.
9. Daun limau purut, kena buang urat tengah nanti pahit.
10. Seterusnya masukkan sayur-sayuran pilihan masing-masing.
11. 1 biji tomato.
12. Perahkan 1 biji limau nipis.
13. Tuangkan sos ikan dalam 2 sudu makan.
14. Jus limau 1 sudu makan.
15. Hiaskan dengan bawang holland.
16. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
17. Taburkan daun ketumbar.
18. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba!
Kredit: Ameera
Speak Your Mind