Setiap kali tiba Hari Raya Aidilfitri, pelbagai jenis kuih muih boleh didapati dan antara kuih kegemaran orang ramai ialah kuih cornflakes madu. Setiap kali musim perayaan, kuih cornflakes madu mendapat permintaan yang tinggi.
Namun, apa kata korang tukar selera tahun ini dengan mencuba salted egg cornflakes crunchy. Resepi ini dikongsikan oleh Normaidani Malek melalui akaun Facebooknya dan mendapat lebih 3 ribu perkongsian.
Salted Egg Cornflakes Crunchy
Bahan-bahan yang diperlukan untuk Salted Egg Conflakes Crunchy!
120 gram – Planta/magerin/butter.
2 – tangkai daun kari.
3 – tangkai cili api merah (hiris).
70 gram – serbuk Salted Egg (beli di kedai bahan bakeri).
1 – sudu kecil gula.
250 gram – conflakes
Jangan sejukkan bawah kipas
Cara-caranya:
Panaskan planta/magerin/butter dan masukkan daun kari. Kacau sehingga sebati.
Masukkan serbuk Salted Egg dan cili. Masuk gula. Kacau sebati.
Masukkan conflakes, gaul sehingga conflakes bersalut. Tutup api.
Boleh simpan dalam balang bila conflakes dah sejuk.
*Sikit tips untuk salted cornflakes, lepas gaul dengan bahan-bahan bakar dalam oven dalam 10-15 minit untuk kekalkan kerangupannya. Jangan sejukkan bawah kipas ye.
Speak Your Mind