Bahan C (bahan blend) :
* 2-3 biji telur gred A
* 2 cwn minyak jagung
* 1sb ovalette
* 1 1/2 cwn gula (saya pakai 1 cwn je sebab tak suka manis, tapi rasa cake just nice.)
* Secubit garam.
Cara-caranya
1) Masukkan bahan C ke dalam blender & kisar (telur + gula + ovallette, 3 minit dan baru masukkan minyak jagung beserta garam, blend lagi 2 minit)
2) Tuang adunan yang diblend td ke dlm mangkuk besar.
3) Masukkan carrot & kacang walnut. Gaul sebati.
4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit & kaup balik hingga sebati.
5) Dah sebati, tuang adunan ke dalam loyang yg di alas parchment paper.
6) Bakar dengan suhu oven 160°c selama 45-50 minit (menggunakan api atas bawah)
Tips
* Hentakkan loyang setelah adunan dimasukkan ke dalam loyang utk mengelakkan gelembung udara.
* Pastikan oven dipanaskan dulu selama 10 minit sblm kek dibakar
* Setelah cake masak, boleh check menggunakan lidi untik pastikan cake dah betul betul masak & buka pintu oven sikit, biarkan cake sejuk.
Cream cheese topping (blend):
* 250g Tatura cream cheese
* 5-6 sb susu pekat
– Dah siap & cake pun dah sejuk, blhlah sapu atas carrot cake tadi.
– Siap!