Bahan-bahannya
Bahan kisar
– Tauhu biasa (4keping)
– Tauhu telur/egg tofu (2batang)
– Telur (2biji)
– Sedikit air (mama selalu sukat tadah air pakai tangan mcm nk amik wudhuk tu, 3kali tangan mama kecik)
Bahan A
– Daging kisar/isi ayam kisar (goreng tanpa minyak)
– Bawang merah (hiris)
– Carrot (hiris)
– Daun bawang (hiris)
– Daun sup (hiris)
– Cili besar merah (hiris) *mama xletak sesuai untuk anak kecil nak makan
– Lada hitam (kisar)
– Lada putih (kisar)
– Garlic powder
– Bahan perasa
– Gula (sedikit sahaja)
Bahan celup
– Telur (pecahkan)
Cara-caranya
– Campurkan kesemua bahan A bersama bahan kisar dan gaul rata.
– Masukkan bahan yang telah digaul ke dalam bekas tuppeware kecik2 (tengok contoh pada gambar)
– Sila isi penuh-penuh sebab dah kukus nanti dia akan menurun?
– Dah siap boleh kukus selama 20min
– Angkat dari kukusan dan tunggu sejuk kemudian keluarkan dari bekas
– Boleh frozen kan atau terus goreng
– Celup dengan telur kemudian goreng sehingga garing bertukar warna
Resepi sambal kicap power
– Cili padi
– Bawang putih seulas (bakar sehingga hitam)
– Gula
– Kicap manis
(Tumbuk)
Speak Your Mind