Kek lapis walnut (Bakar)

bahan bahan500g mentega300g gula halus10bijik telur250g tepung gandum100g aiskrim chocolate100g aiskrim vanilla50g sebuk chocolate2 tea esen vanilla100g walnut (disangai dan di tumbuk kasar) Cara membuat1 Dengan kelajuan tinggi, putar mentega … [Continue reading]

KEK RED VELVET CORNETTO

Bahan2 kek red v sponge Amajerin di cair kan sukat 1 cawan B1 cawan susu segar+1sb cuka masakan mak guna jalen atau hilal+2sb pewarna merah serbuk(wajib kalau cecair colour red b xjd cantik)+1 sk soda bikar bonatsatukan semua dan bia … [Continue reading]

Easy Portuguese Egg Tarts

Resepi (6 pcs):* 3 biji telur (kuning telur sahaja)* 100ml fresh milk* 100ml whipping cream* 60ml susu pekat* 1 sk essence vanilla* 2 keping paratha frozen.. bakar pada suhu 200c selama 30 minit (bergantung pada jenis oven)  api … [Continue reading]

Tart Nenas Bola Naga

1. Rahsia saya ialah minyak sapi insyallah tak berbau bau tetapi rasa amat berbeza – tart akan jadi lebih lembut dan gebu. Cair dimulut! Begitu juga dengan susu pekat - Ia bukan saja berfungsi untuk memberi sedikit kemanisan, tetapi juga untuk … [Continue reading]

Kuih Bakar Jagung

Bahan-Bahan:-1 cawan gula1 3/4 cawan tepung gandum1/4 cwn tepung kastard1 cawan santan pekat 2 cawan air2 sudu besar mentega/minyak sapi4 biji telor secubit garam1 tin jagung manis ala krim (cream style golden sweet corn)bijan utk … [Continue reading]

Kek Brulee

resepi kek:- 1cwn gula1cwn koko1cwn fresh milk1cwn susu pekat1cwn minyak Caranya : *satukan tengek atas api bgi larut je, tgu suam msuk 2 bijik telo yg dah dikocak cikit.*sebatikan msuk tpong gandum 1 cwn, soda1/2sk, baking powder 1/2sk, garam … [Continue reading]

BUKO MANGGA

BAHAN-BAHAN:Mangga lilyCream cheeseFresh milkSagu putihBiji selasihAgar-agar manggaGulaSusu pekatSusu cairSunquickLemonCARA PENYEDIAAN:1) Setengah biji mangga masak, 3 cawan susu full cream, 3 cawan air masak, 3 sudu makan gula kasar, 150gram cream … [Continue reading]

sambal bilis jering

resepi: jering tuacili api merah+hijau*cili besar merah*bwg putih*bwg merah*serai.. -blend kasar atau tumbuk bahan brtanda *-tumis serai dan bhan blend smpai naik bau n pecah minyak.-masuk kn sos tiram-perasakn dgn garam dan sdikit gula n masuk … [Continue reading]

NASI BUKHARI AYAM

Bahan-bahan: 1 ekor ayam, bersihkan ketulan ayam dan peramkan dengan 1/2 kecil sudu kecil (tsp) garam, 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit dan secubit lada hitam selama 30minit - 1jam. Cara: Panaskan kuali leper (pan) dan masukkan 3 sudu … [Continue reading]

SOM SOM & SAGU TEMBIKAI

BAHAN SAGU1 cwn sagu3 cwn air2 helai pandansedikit pewarna hijau CARANYA~masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau~keluarkan pandan~masukkan sagu~kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan~tuang sagu ke dalam bekas … [Continue reading]