Resepi Daging Kerutuk

kerutuk

Bahan-bahan :

  • 1 kg daging (daging lembut guna batang pinang),
  • 2 biji kentang dibelah,
  • 1½ paket rempah kerutub adabi,
  • 1 sudu makan rempah kurma,
  • ½ kotak santan (kotak kecil 100 ml ),
  • 3 sudu makan bawang goreng,
  • 4 sudu makan cili kisar,
  • 2 sudu makan gula merah,
  • 3 sudu makan kicap,
  • *1 biji bawang besar
  • *4 ulas bawang putih,
  • *1 inci halia,
  • *sedikit belacan,
  • Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga,
  • Garam dan perasa,
  • 2 keping asam keping,
  • Cili padi/cili besar-belah,
  • 1 biji bawang besar-belah 4.

Cara-cara :

  1. Gaulkan daging dengan rempah yang sudah dibancuh dengan sedikit air.
  2. Mesin bahan bertanda *.
  3. Dalam kuali, tumis rempah 3 sekawan.
  4. Tumis bahan blend hingga naik bau.
  5. Masukkan cili kisar, tumis hingga agak garing.
  6. Masukkan garam, gula merah dan perasa.
  7. Masukkan daging yang sudah digaul dengan rempah tadi.
  8. Biarkan rempah agak masak dan kemudian masukkan air dalam 3 cawan.
  9. Masukkan kentang.
  10. Masukkan asam keping.
  11. Masukkan bawang goreng dan kicap.
  12. Bila daging dan kentang sudah empuk, masukkan santan dan biarkan hingga daging agak pekat.
  13. Akhir sekali masukkan cili padi dan bawang belah.
  14. Kalau daging belum cukup empuk boleh tambahkn air lagi ya.

Speak Your Mind

*