Ucapkan 7 kalimah mulia ini… Salah satunya ‘password’ pengikat rohani di sisi Allah

SETIAP insan mengimpikan kebahagiaan dalam hidup. Namun harus diketahui makna bahagia itu berbeza-beza.

Bagi golongan tertentu, memiliki harta dan kemewahan itu bahagia, tetapi bagi yang meyakini qada dan qadar maka hidup bersederhana ataupun miskin dianggap bahagia asalkan hati sentiasa tenang.

Dalam Islam, kebahagiaan (as-sa’adah) tanda kemahuan setiap hamba dengan hidayah Allah SWT. Malahan ia tidak hanya dirasai ketika masih bernyawa di dunia, juga semasa kehidupan abadi di akhirat kelak.

Sesungguhnya solat itu tiangnya, namun amalan harian dapat membantu setiap umat lebih tenang jiwanya dan menempuh kehidupan yang bahagia di dunia dan akhirat.

Ulama, Al-Faqih Abul-Laits As-Samarqondi berkata: Barang siapa yang memelihara tujuh kalimah ini, maka dia orang mulia disisi Allah dan para malaikat, Allah akan mengampuni dosa-dosanya walaupun seperti buih air laut, diapun akan menemukan kemanisan taat kepada Allah dan hidup serta matinya adalah baik baginya.

Alhamdulillah adalah kalimah pujian seorang hamba atas kemudahan dan kemurahan Allah yang menyertai pekerjaannya.

Tujuh kalimah ini teramat mulia di sisi Allah serta malaikat dan ia menempatkan insan yang beristiqamah untuk mengamalkannya bagi mendapatkan keampunan.

Inilah juga kebahagian hakiki yang dicari setiap hamba Allah. Tujuh kalimah itu ialah:

1. BISMILLAH

– Bacalah ia apabila hendak mula melakukan sesuatu.

– Dengan membaca basmalah, berarti seorang hamba menyertakan permohonan keberkahan dan limpahan rahmat Allah dalam pekerjaannya.

2. ALHAMDULILLAH

– Apabila selesai melakukan sesuatu

– Ketika kita dapat menyelesaikan sesuatu yang menyenangkan maka ucapkan kalimah ini.

– Ia adalah kalimah pujian seorang hamba atas kemudahan dan kemurahan Allah yang menyertai pekerjaannya.

3. ASTAGHFIRULLAH

– Apabila membuat kesilapan atau terucap sesuatu yang tidak sepatutnya kerana Islam sangan mengecap perlakuan seperti ini. Maka sepatutnya pelaku memohon keampunan Allah.

Sesungguhnya solat itu tiangnya, namun amalan harian dapat membantu setiap umat lebih tenang jiwanya dan menempuh kehidupan yang bahagia di dunia dan akhirat.

4. INSYAALLAH

– Apabila merancang untuk melakukan sesuatu. Malahan, Rasulullah pernah diingatkan Allah agar mengucapkan kalimah tersebut jika menjanjikan sesuatu. Ini terkait dengan janji untuk menjawab pertanyaan yang diajukan kaum Quraisy.

5. LA HAWLA WALA QUWWATA ILLA BILLAH

– Ucapkanlah ia jika menghadapi perkara yang tidak diingini kerana ia menegaskan kekuasaan Allah dan menunjukkan kelemahan hamba di hadapan Yang Esa.

6. INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN

– Jika menghadapi musibah maka kalimah ini yang mujarab kerana ia menunjukkan sikap tawakal setiap hamba seperti yang dituntut dalam Islam.

7. LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH

– Sepanjang hari, setiap detk dan saat, siang dan malam seikhlas hati, tidak terpisah di lidah dan di hati.

– Kalimah ini umpama password bagi setiap umat Islam untuk mengikat rohaninya dengan Yang Maha Besar kerana sesungguhnya hanya rohani akan kembali kepada Allah, manakala jasad akan kekal di tanah.

Dengan itu, jagalah keindahan dan kesihatan rohani kita Malahan, jika dibaca di akhir hayat seseorang akan menjadi penjamin syurga sekali gua membuka pintu syurga di akhirat kelak. Wallahu a’lam bishawab.

Speak Your Mind

*