Deprecated: Function add_custom_background is deprecated since version 3.4.0! Use add_theme_support( 'custom-background', $args ) instead. in /opt/www/people.utm.my/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6078
KITA SIMPAN KERTAS, AMERIKA SYARIKAT SIMPAN EMAS | Chocolate Banana

Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /opt/www/people.utm.my/httpdocs/wp-content/themes/genesis/lib/functions/image.php on line 116

KITA SIMPAN KERTAS, AMERIKA SYARIKAT SIMPAN EMAS

?
Hakikat yang kita perlu tahu, dalam sistem kewangan antarabangsa, lebih 50% rizab bank-bank pusat seluruh dunia ialah matawang US Dollar, sedangkan Amerika Syarikat sendiri adalah penyimpan emas terbesar dunia!

Maksudnya, kita simpan KERTAS hijau, tetapi Amerika Syarikat simpan EMAS! Nampak tak siapa lebih cerdik?

Persoalannya, bagaimana Amerika Syarikat boleh jadi penyimpan emas terbesar dunia? Bila kita mengkaji sejarah, jawabnya dunia KENA TIPU dengan Amerika Syarikat selepas Amerika Syarikat memutuskan hubungan US Dollar dengan emas pada 1971.

Sebelum 1971 (sejak 1944), setiap USD35 nak dicetak, Amerika Syarikat perlu ada backup emas seberat 1 oz (31.1 gram). Duit kertas yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat itu adalah VOUCHER mewakili emas. Kertas itu boleh digunakan untuk tebus emas dalam simpanan US.

Maka selepas perjanjian Bretton Wood 1944 yang diwakili oleh 44 negara dunia bersetuju menjadikan US Dollar sebagai RIZAB NEGARA menggantikan emas. Waktu itulah, bermulanya emas mengalir masuk dengan banyak ke dalam simpanan Amerika Syarikat untuk ditukarkan dengan KERTAS US Dollar.

Tetapi lepas berlaku peperangan yang panjang (berbelas tahun) dengan Vietnam, Amerika Syarikat sudah kehabisan duit. Nak cetak duit, perlu ada emas. Jadi apa yang Amerika Syarikat buat? Putuskan terus hubungan US Dollar dengan emas. Maka Amerika Starikat boleh cetak duit sesuka hati. Dan sejak tahu 1971, dunia membeli KERTAS US Dollar dengan tukaran ganti hasil kekayaan masing-masing. Duit kertas US Dollar sejak itu dikeluarkan OUT OF NOTHING! Ia tidak lagi di back up oleh apa-apa aset fizikal.

Menurut Prof Kameel Meera UIA, itulah rahsia kenapa Amerika Syarikat KAYA & BERKUASA. US Dollar itulah nyawa US yang sebenar. Mana-mana negara yang mahu membunuh US Dollar, akan terima nasib seperti Iraq & Libya

Bila saya memahami sejarah ini, saya berpegang pada nasihat Tuan Azizi Ali (Pakar Kewangan, bukan ejen emas ya). Dalam apa jua keadaan ekonomi, at least 5% – 10% dari kekayaan kita perlu disimpan dalam bentuk EMAS sebagai ‘insuran’ dari bencana sistem kewangan.

Sejarah membuktikan, pasti akan tiba waktunya duit kertas akan hilang nilainya 100%. Tak ada ragu-ragu lagi. Cuma waktu sahaja yang kita tak pasti.

P/s – harap-harap tak berlaku sewaktu kita hidup.?245MizzIda (PG-JB)10:48

Speak Your Mind

*