Asam Pedas Kuah Lada Tenggiri Melaka

Bahan2 agak2 ea..tgok byk mana ikan..

Boleh guna ikan tenggiri atau caru..

Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Lengkuas(jgn byk..sikit je)
Belacan sikit
 Kunyit hidup
1 sk Jintan Manis
1 sk Lada Hitam Biji

?

semua tumbuk..bukan blend ye..tumbuk halus…dah lumat tambah serbuk ketumbar 3 sudu besar dlm bhn2 tumbuk td..gaul jdikan pes..xyah tambah air..

Cili kering anggaran 20tangkai(blend)
2 btg Daun kari(suke ati nak letak brp byk..satu pokok pon bleh)

?

1 Sk Halba
1 Sk Kerisik (lg sedap gune kelapa bakar..tumbuk skli ngn bahan2 pes)
Air asam jawa segenggam..

Panaskan minyak..masukkn halba..Tumis bahan pes td sampai naik bau..masukkan daun kari..masukkan cili blend..tggu smpai garing.msukkan air asam jawa.jgn cair sgt.nti xsedap.bior pekat2 gitu.
Dah didih..masukkan la perasa.pastu ikan.ngn kerisik satu sudu kecik.
Tggu smpi didih.
Pastu tmbah la bendi ke terung..
Da siappp
Mak pesan kalau nk sdp.api mse tumis kna sederhana.reneh lme skit bru ttup api

Speak Your Mind

*