KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE

Bahan-bahan
(A)
1/2 kg kuey teow
3 biji telur – pukul hancur sahaja

(B)
5-7 ulas bawang putih – cincang halus
Udang dan sotong jika suka
minyak secukupnya untuk menumis

(C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdt kicap cair
1sdt kicap pekat manis – Sue tambah
1/2 sdt kicap pekat – untuk warna sahaja
1/2 sdt pitis otak udang – Sue tambah
1 sdm sos cili – Sue tambah
*Satukan sebati*

Tauge secukupnya
Daun kucai jika suka

Cara
1) Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna.
2) Kemudian masukan bahan (A) kuey teaw terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukan telur. Biarkan sekejap sehinnga telur kering.
3) Kemudian masukan bahan (C) dan goreng lagi sehinnga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
*Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teaw tidak hancur*

Credit: sue

Speak Your Mind

*