Bahan A:
3 1/2 cawan Superfine flour – ayak
Bahan B:
170 gm unsalted butter – lembut
2 cawan gula kaster
3 biji telur – saiz besar suhu bilik
Bahan C:
6 sudu besar red food colouring (saya guna 4 sb)
3 sudu besar high quality cocoa powder
1 1/2 sudu kecil vanilla essence
Bahan D:
1 1/2 sudu kecil garam
1 1/2 cawan buttermilk
Bahan E:
1 1/2 sudu kecil cider vinegar (guna cuka biasa)
1 1/2 sudu kecil baking soda
Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170 C. Sediakan 2 atau 3 loyang bersaiz 9 inci (23cm) dan griskan dengan butter pada dasar loyang. Kemudian alaskan dengan kertas minyak.
Pukul butter dan gula dari bahan bahan B hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul lagi hingga sebati.
Dalam mangkuk yang lain, satukan bahan bahan C dan masukkan ke dalam adunan yang di pukul tadi. Pukul hingga sebati.
Dalam measuring cup, satukan bahan bahan D iaitu garam dan buttermilk.
Masukkan berselang seli bahan buttermilk dan tepung dalam 3 bahagian mula dan akhir dengan tepung hingga habis. Pukul hingga sebati tapi jangan terlebih pukul.
Kemudian, dalam mangkuk yang kecil, satukan bahan bahan E iaitu cuka dan baking soda dan biarkan berbuih. Dengan cepat, tuang ke dalam adunan tadi dan gaul sebati.
Tuang dalam 2 sudu besar adunan ke dalam cawan kertas. Kalau kek, tuang dalam loyang yang telah disediakan.
Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga masak. Kalau kek dalam 30 – 40 minit atau hingga kek masak. Biarkan kek sejuk dalam loyang selama 10 minit sebelum diterbalikkan atas wire rack.
Nota:
Bila kek telah sejuk sepenuhnya, balut dengan pembungkus plastik dan sejukkan sekurang-kurangnya 1 jam/semalaman supaya mudah untuk menyapu inti dan krim
Speak Your Mind