RESEPI GULAI TETEL KENTANG

BAHAN-BAHAN:
.
500gm tetel lembu
300gm ubi kentang | dibelah empat
3 batang serai | dititik
3 sudu makan serbuk kari
500ml air
500ml santan
1 tangkai daun kari
1 sudu makan serbuk perasa
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
.
BAHAN KISAR:
.
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5gm halia
.
CARA MEMASAK:
.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai dan daun kari sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan serbuk kari dan tumis sehingga garing.
3. Seterusnya masukkan sedikit air ke dalam tumisan tadi.
4. Masukkan pula tetel lembu bersama ubi kentang dan santan. Kacau sebati.
5. Akhir sekali, masukkan air asam jawa dan perasakan secukupnya. Renihkan bahan-bahan tadi sehingga mendidih.
6. Sedia dihidangkan.
.
Kredit: Rasa

Speak Your Mind

*