Bahan-bahan:
.
125 gram butter/marjerin,
¼ (30 gram) gula aising diayak,
1 1/3 cawan (170 gram) tepung gandum,
2 sudu besar (20 gram) tepung kastad,
½ sudu kecil esen vanilla,
Choc chips,
Coklat masakan
.
Cara-cara:
.
1. Ayak tepung gandum dan tepung kastad, ketepikan.
2. Satukan butter dan gula aising, kacau sebati.
3. Masukkan esen vanila, sebatikan lagi.
4. Masukkan tepung yang diayak dan uli hingga doh tidak lekat pada jari.
5. Simpan sekejap dalam peti ais selama 15 minit.
6. Canai dan terap guna acuan bulat bergerigi.
7. Letak choc chip sebagai mata.
8. Guna hujung sudu dan tekan bawah doh untuk buat bentuk mulut.
9. Bakar pada suhu 180 selama 18-20 minit.
10. Biarkan sejuk sebelum letak choc cair di tengah biskut dan letak biskut lain diatasnya.
.
Kredit: Nor Izan Mustapa
RESEPI SMILEY COOKIES
Posted on January 3, 2022 · Leave a Comment
Speak Your Mind