![?](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/1f49c.png)
Kuah hitam
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
2 sudu makan taucu
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
2 sudu makan tepung jagung
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
2 sudu makan tepung gandum
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
3 sudu makan kicap pekat
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
3 sudu makan sos tiram
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
4-5 sudu makan gula
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
3 cawan air
![➡](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/27a1.png)
Masukkan semua dalam blender, blend bagi taucu halus,
![➡](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/27a1.png)
pastu masak bagi mendidih sekejap.
![?](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/1f49c.png)
Kuah merah
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
1/2 cawan kacang tanah yang dah digoreng
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
1 sudu makan tepung gandum
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
1 sudu makan tepung jagung
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
4- 5 sudu makan gula
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
3 cawan air
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
1/4 sudu makan garam
![➡](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/27a1.png)
Blender semua bahan kat atas bagi kacang halus..
![☑](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/2611.png)
3 sudu makan cili blend
Cara-cara:
![➡](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/27a1.png)
Panaskan sedikit minyak, tumis 2 biji bawang putih yang diketuk
![➡](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/27a1.png)
Letak 3 sudu makan cili blend, tunggu kering.
![➡](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/27a1.png)
Masukkan semua bahan dalam blender tadi, masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit. Siap
![➡](https://web.telegram.org/z/img-apple-64/27a1.png)
Dah boleh makan ngan apa-apa bebola, hotdog, sayur, sotong kangkung, dan lain-lain.
Campur kuah untuk sesuaikan rasa pedasnya. Tabur bijan sangai dengan bawang goreng.
Selamat mencuba..
Credit resepi:Hamidah ida
Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim
![](https://people.utm.my/nizamray/wp-content/uploads/sites/1087/2022/01/lamb-chop-118-959x1024.png)