Resepi Kuah Yong Tau Foo

?

Kuah hitam

☑

2 sudu makan taucu

☑

2 sudu makan tepung jagung

☑

2 sudu makan tepung gandum

☑

3 sudu makan kicap pekat

☑

3 sudu makan sos tiram

☑

4-5 sudu makan gula

☑

3 cawan air

➡

Masukkan semua dalam blender, blend bagi taucu halus,

➡

 pastu masak bagi mendidih sekejap.

?

Kuah merah

☑

1/2 cawan kacang tanah yang dah digoreng

☑

1 sudu makan tepung gandum

☑

1 sudu makan tepung jagung

☑

4- 5 sudu makan gula

☑

3 cawan air

☑

1/4 sudu makan garam

➡

Blender semua bahan kat atas bagi kacang halus..

☑

3 sudu makan cili blend
Cara-cara:

➡

Panaskan sedikit minyak, tumis 2 biji bawang putih yang diketuk

➡

Letak 3 sudu makan cili blend, tunggu kering.

➡

Masukkan semua bahan dalam blender tadi, masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit. Siap

➡

Dah boleh makan ngan apa-apa bebola, hotdog, sayur, sotong kangkung, dan lain-lain.
Campur kuah untuk sesuaikan rasa pedasnya. Tabur bijan sangai dengan bawang goreng.
Selamat mencuba..

Credit resepi:Hamidah ida
Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim