1 1/2 cwn labu yg tlh direbus n dilecek
3 cwn tpg pulut (blh campur sedikit tpg gandum drpnya jika x nak liat)
pewarna oren & hijau
2 cwn santan pekat
2 cwn air
1 cwn gula @ ikut suka manis
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan – disimpul
sedikit sagu yg tlh dimasak
Satukan labu & tpg pulut. Gaul hingga jd doh. Asingkan dlm 2 sd bsr & campur dgn pwarna hjau utk dijadikan tangkai labu. Doh selebihnya campur dgn pwarna oren
Ambik sedikit doh oren, gentel bulat. Tekan & gariskan dr atas ke bwh dgn pencungkil gg utk buat corak labu. Buat lubang di tgh2nya. Kemudian, ambk doh hjau & gentel pjg. Cucuk pd lubang td & kemaskan. Buat sampai habis adunan
Dlm periuk, didihkn air n masukkan bebola labu. Bila ia dh timbul, angkat n toskan. Masukkan ke dlm air sejuk supaya ia x melekat antara satu sama lain
Masak santan bersama air, gula, garam n daun pandan. Bila dh hampir mendidih, masukkan bebola labu & sagu. Kacau rata
kredit: nor fatihah dan kuali mama