SOM SOM & SAGU TEMBIKAI

BAHAN SAGU
1 cwn sagu
3 cwn air
2 helai pandan
sedikit pewarna hijau

CARANYA
~masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau
~keluarkan pandan
~masukkan sagu
~kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan
~tuang sagu ke dalam bekas kecil
~ kukus selama 15min sehingga sagu jernih
~sejukkan
*** boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus
dengan menambah sukatan air
opah x nk lembik sgt jd opah kukus..

BAHAN KANJI SOM~SOM
1/2 cwn tepung beras
4 cwn santan
garam secukup rasa

CARANYA
~satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan
~masak hingga hingga pekat dan meletup2 dengan api sederhana
sentiasa dikacau utk mengelakkan berketul ye
~tuang adunan ke atas sagu
~sejukkan

BAHAN AIR GULA
1 1/2 cwn air
4 keping gula kerek/melaka
*boleh guna gula merah
1/4 cwn gula pasir
2 helai pandan disimpul

CARANYA
~satukan semua bahan
~masak api sederhana hingga mendidih
~tapis dan sejukkan
~siap
**********

?

 Utk versi tembikai, sagu tu saya bahagi 2 sbg isi tembikai, masak berasingan dgn air. Satu bhgn sy campur dgn sirap + d.pandan. Satu bhgn lg sy campur dgn kordial jagung + pewarna kuning

?

 Kanjinya sy bahagi 2 jgk sbg kulit tembikai. Satu bhgn campur pwarna hijau, satu bhgn lg dibiarkan putih.

?

 Utk biji tembikai, sy rendam 1 sudu teh selasih dgn air panas hgga kembang.

?

 Mula2 tuang adunan kanji hijau dl ke dlm acuan. Sy sejukkan dlm peti ais sekejap hgga keras sikit. Kemudian tuang kanji putih di atasnya. Biarkan agak keras dlm peti ais.

?

 Sudukan sagu di atas lapisan kanji td & ratakan. Last skali, tabur selasih. Sejukkan di dlm peti ais hgga set #noralfatihah

Kredit Resepi : nor al fatihah