Bahan-bahan:⠀
1. 2-3L air⠀
2. 4 sudu besar daun teh⠀
3. Bunga cengkih⠀
4. Buah pelaga⠀
5. Jintan manis⠀
6. Kulit kayu manis⠀
7. Halia⠀
8. Susu pekat⠀
9. Susu segar⠀
10. Susu tepung⠀
11. Gula⠀
⠀
Cara-cara:⠀
1. Panaskan air dalam periuk⠀
2. Masukkan daun teh⠀
3. Masukkan bunga cengkih, buah pelaga, jintan manis dan kulit kayu manis⠀
4. Tumbuk halia dan masukkan⠀
5. Biarkan teh mendidih⠀
⠀
Penyediaan susu:
⠀
1. Masukkan 4 sudu tepung ke dalam cawan⠀
2. Campur bersama air panas dan kacau hingga sebati⠀
3. Masukkan 1 cawan susu segar, 4 sudu susu pekat dan 2 sudu gula⠀
4.Kacau hingga sebati⠀
⠀
Masukkan bancuhan teh ke dalam teh dan biarkan mendidih seketika⠀
Tapis dan sedia untuk dinikmati⠀
Tarik ala mamak sebelum dihidangkan
⠀
⠀
Selamat mencuba!
⠀
Sumber Resepi: Ravinder Kaur Joachim
⠀