Betul ke tak bagus minum air lemon waktu malam? Ini penjelasan pakar

AIR limau atau lemon adalah salah satu must potion bagi influencer kesihatan dan air dengan rasa masam ini sentiasa ada dalam kehidupan seharian mereka.

Kebiasaannya, melalui video yang dimuat naik di media sosial, influencer secara amnya mendakwa bahawa air lemon mempunyai pelbagai manfaat – daripada meningkatkan kesihatan kulit, imuniti, kepada detoksifikasi.

Bagaimanapun, rata-rata individu mengambil minuman ini pada waktu pagi. Kenapa? Apa yang akan berlaku jika air lemon diminum pada waktu malam?

Berikut merupakan kebaikan dan kesan sampingan minum air lemon sebelum tidur, termasuk;

1. Mitos kebaikan lemon

Menurut Pakar Diet di LetsGetChecked, Megen Erwine, banyak dakwaan tentang kebaikan minum air lemon yang tidak disokong pakar sains.

Namun, itu tidak bermakna lemon tidak mempunyai manfaat, kerana semestinya ia adalah sumber vitamin C yang baik.

Malah laman media Well and Good, menjelaskan satu sudu jus lemon mempunyai kira-kira 10mg vitamin C – walaupun kebanyakan orang dewasa memerlukan 75-90mg vitamin C setiap hari.

Menurut Erwine, vitamin C adalah antioksidan yang kuat dan menyokong sistem imuniti seseorang.

Vitamin ini memainkan peranan dalam pencegahan penyakit kardiovaskular, pencegahan dan rawatan kanser, degenerasi makula berkaitan usia (AMD) dan perkembangan katarak, serta pencegahan dan rawatan selesema biasa.

2. Lemon sebagai asas penghidrat tubuh

Lemon juga mempunyai banyak manfaat seperti perahan jus lemon sebagai faktor penghidratan asas.

Dalam pada itu, sentiasa mengekalkan tubuh terhidrat adalah suatu perkara yang sangat penting untuk kesihatan dan kepanjangan umur seseorang.

Kerana penghidratan adalah salah satu perkara terbaik yang boleh dilakukan seseorang untuk kekal sihat.

3. Manfaat air putih

Bercerita mengenai detoks, sebenarnya air kosong pun jauh lebih tinggi kebaikannya.

Dengan minum lebih banyak air sahaja hati dan buah pinggang mampu menyingkirkan lebih banyak toksin melalui saluran air kencing.

Perlu diingat, badan kita tidak memerlukan mekanisme detoks yang mewah, ia hanya perlu disokong oleh tabiat harian yang sihat di samping menggalakkan fungsi optimum.

Antara kesan sampingan minum air lemon sebelum tidur, termasuk;

1. Punca kencing malam

Apabila minum jus lemon sebelum tidur ia boleh mengganggu tidur seseorang kerana akan kencing dengan kerap.

Penyelesaiannya, perhatikan berapa banyak air lemon yang diminum jika anda ingin mengelak dari pergi ke tandas berulang kali pada waktu malam.

2. Konsumsi air lemon secara minimum

Erwine berpendapat bahawa minum air lemon suam sebelum tidur boleh memberi kesan kelegaan dalam tubuh, yang membantu mengurangkan tekanan dan meningkatkan kualiti tidur.

Selain itu, bagi mereka yang mendapati air lemon sebagai minuman yang mengenyangkan pada waktu malam, ia boleh menjadi alternatif yang lebih sihat kepada minuman beralkohol atau snek lewat malam.

3. Pedih ulu hati

Bagi mereka yang mengalami pedih ulu hati dan GERD, pengambilan air lemon sebelum tidur boleh menyebabkan gejala.

Sebaiknya buat keputusan yang bernas untuk kesihatan tubuh sebelum menambah air lemon ke dalam rutin malam anda.

Kita boleh mengujinya terlebih dahulu dengan meminum segelas air lemon suam atau sejuk sebelum tidur. Selepas itu, awasi tingkah laku tidur kita dengan melihat jika berlaku pencernaan yang baik dan kesihatan kita bertindak balas terhadapnya, maka ia mungkin bagus untuk diamalkan setiap malam.

kredit artikel : mstar.com

Speak Your Mind

*