Bukan hanya bulan Ramadan, kurma sesuai dimakan sepanjang tahun… ini 5 khasiatnya yang patut anda tahu

Buah kurma mempunyai pelbagai khasiat.

BUAH kurma cukup sinonim dengan Ramadan yang mana ia dimakan ketika berbuka puasa dan bersahur namun tahukah anda ia mempunyai pelbagai kelebihan untuk kesihatan?

Ia sebenarnya bukan sahaja baik dimakan ketika Ramadan tetapi boleh diamalkan sepanjang tahun kerana manfaatnya yang cukup besar.

Berikut adalah lima kebaikan buah kurma yang mungkin tidak anda ketahui;Kurma kaya dengan serat.

1. Baik untuk pencernaan

Serat yang terdapat di dalam buah kurma sangat baik untuk sistem pencernaan manusia selain sayuran dan buah-buahan. Dalam 100 gram kurma terdapat tujuh gram serat.

Serat membantu mencegah sembelit, selain melancarkan aktiviti dalam usus.

2. Menyihatkan otak

Otak adalah organ penting bagi manusia dan amalan makan buah kurma dapat memberi manfaat kepadanya. Dalam satu kajian dilakukan Neural Regeneration Research 2016, kurma mempunyai perlindungan dalam melawan inflamasi dan tekanan oksidatif pada otak.

Kurma juga mampu menurunkan penanda inflamasi seperti interleukin 6 (IL-6) pada otak. Kadar IL-6 yang tinggi berhubungan dengan risiko penyakit neurodegenatif tinggi termasuk Alzheimer.

3. Pemanis semula jadi

Kurma juga boleh digunakan sebagai pemanis semula jadi malah boleh dicampur dengan bahan-bahan lain untuk dijadikan kek, puding malah minuman.Pesakit diabetes juga boleh makan kurma.

4. Makanan ringan buat pesakit diabetes

Meskipun rasanya manis, kurma boleh dimakan oleh pesakit diabetes. Dalam kajian diterbitkan dalam Jurnal Nutrients, pengambilan kurma tidak membawa perubahan pada kadar gula dalam darah.

Sebanyak 100 wanita dan lelaki yang menghidap diabetes jenis 2 mengambil bahagian dalam kajian itu dengan memasukkan kurma sebanyak tiga biji dalam diet harian mereka selama 16 minggu.

Hasilnya, kandungan gula dalam darah mereka tidak menunjukkan perubahan malah setiap pesakit mengalami penurunan kolesterol jahat.

5. Menjaga berat badan

Untuk jenis kurma muda, kandungan kalorinya tidak tinggi dan berpotensi membantu menjaga berat badan disebabkan kandungan serat dan rendah kalori. Serat yang terdapat dalam kurma boleh membantu kita berasa kenyang lebih lama.

Speak Your Mind

*