Makanan basah atau kering? Pemilik jangan salah beri makan kucing, ini fakta yang perlu anda tahu

Kebanyakan doktor haiwan mengesyorkan agar kucing diberi makanan basah. Foto: Dreamstime/TNS.

 

MEMBELA kucing boleh diibaratkan seperti menjaga bayi.

Bukan sekadar membela, pemilik juga perlu mempunyai ilmu pengetahuan agar kucing dapat membesar dengan sihat.

Realitinya, masih ramai pemilik yang kurang peka mengenai perbezaan antara makanan basah (wet food) dan makanan kering (dry food) untuk kucing mereka.

 

Kebanyakan doktor haiwan mengesyorkan kucing diberi makanan basah. Terdapat beberapa sebab atas cadangan ini.

Pertama, kucing adalah karnivor dan tidak mampu menelan banyak karbohidrat. Makanan kering secara automatik mengandungi lebih banyak karbohidrat daripada makanan basah.

Bagi kebanyakan kucing, penggunaan makanan kering membawa kepada obesiti.

: MeowryThing.

Berat kucing boleh memberi anda garis panduan asas tentang kadar makanan yang perlu diberi. Foto: MeowryThing.

Kedua, makanan basah secara semula jadi membekalkan lebih banyak air dalam diet yang menyokong buah pinggang, saluran kencing dan kesihatan keseluruhan kucing.

Boleh ke campur makanan kering dan basah?

Anda juga perlu tentukan sama ada kucing akan diberi makanan basah 100 peratus atau ia diberi makanan kering juga.

Sesetengah kucing suka makanan kering dan kurang berselera jika hanya diberi makanan basah.

Harga makanan kering juga lebih berpatutan, jadi memberi makanan kering pastinya lebih murah dan bersesuaian mengikut bajet sesetengah pemilik kucing.

Memberi makan campuran basah dan kering mungkin memerlukan sedikit matematik untuk memastikan kucing anda mendapat jumlah kalori yang sesuai.

Sebaik sahaja anda telah menetapkan nisbah basah-ke-kering, sudah tiba masanya untuk menentukan kiraan kalori makanan. Pastikan anda memberi makanan berkualiti yang lengkap dan seimbang. Kemudian, tentukan bilangan kalori setiap bahagian.

Berapa banyak makanan basah yang biasanya diberi kepada kucing?

Keperluan kalori kucing anda bergantung kepada beberapa faktor. Berat kucing boleh memberi anda garis panduan asas tentang kadar yang perlu diberi makan.

Black nets tend to be less noticeable than white or transparent ones. Photo: Franziska Gabbert/dpa

Kucing yang aktif berlari dan bermain memerlukan lebih banyak kalori berbanding kucing yang tidak aktif. Foto: Franziska Gabbert/dpa.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menentukan keadaan badan kucing anda. Kucing yang berlebihan berat badan perlu diberi makan mengikut berat idealnya, bukan berat sebenar.

Umur dan tahap aktiviti juga memainkan peranan dalam menentukan jumlah kalori yang diperlukan. Anak kucing yang sedang membesar memerlukan lebih banyak kalori berbanding kucing dewasa.

Kucing yang aktif berlari dan bermain akan memerlukan lebih banyak kalori berbanding kucing yang tidak aktif pada kebanyakan masa. Ibu kucing yang menyusu juga memerlukan kalori tambahan untuk menghasilkan susu dan kekal sihat.

Jika mahu membuat pengiraan kalori yang tepat, mulakan dengan mengetahui berapa banyak kalori yang diperlukan oleh kucing anda.