7 contoh dan sebab kenapa seseorang itu belum mulakan simpanan emas.

#Pertama
Kita beranggapan untuk mulakan simpanan emas perlukan modal yang besar sedangkan kita boleh mula dengan modal yang kecil serendah RM100 sahaja.

#Kedua
Pemikiran kita sering diracuni tentang mahalnya emas. Jika kita pandang dari sudut yang berbeza, bukankah bagus jika kita simpan ‘benda’ yang mahal?

#Ketiga
Kita kurang kesedaran untuk menyimpan emas walaupun kita tahu ‘Nilai’ emas meningkat untuk tempoh masa yang panjang.

#Keempat
Bertangguh adalah ‘makanan’ kita. Harga emas turun kita bertangguh. Harga emas naik pun kita masih bertangguh. Akhirnya kita bertangguh sampai bila-bila.

#Kelima
Kita fikir untuk tempoh jangkamasa pendek sahaja. Sebab itu harga emas naik resah. Harga emas turun gelisah. Jika kita pandang tempoh masa panjang, kita akan sedar nilai emas cukup berbaloi untuk simpan.

#Keenam
Mental dan pemikiran telah ‘Block’ kerana fokus kita kepada keuntungan RM Bukan fokus kepada GRAM. Fokus kepada RM akan buatkan kita berhenti menyimpan emas apabila Harga emas naik. Harga emas turun pun kita berhenti.

#Ketujuh
Persoalan tentang faktor persekitaran. Jika bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wanginya. Jika kita bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan membakar baju kita. Jadi jika berkawan dengan orang yang mempunyai kesedaran yang tinggi terhadap simpanan emas, kita juga akan terkena aura menyimpan emas.
.
Kawan-kawan,
Ada orang ada duit tetapi bertangguh.
Ada orang ada duit tetapi belum bersedia.
Ada orang ada duit tetapi tidak mahu bermula.
Ada orang ada duit tetapi tidak tahu untuk mula.

Jadi duit bukan persoalannya kerana persoalan yang lebih penting ialah #Mahu atau #TidakMahu

Sedar ke sangat sedar ??

😊

Speak Your Mind

*