Daging Berlada

Daging Berlada

Resepi Daging Berlada ini pasti dapat menaikkan selera penggemar makanan pedas! Kredit resepi: Seismik MakanBahan-bahan✅ 500 gram daging lembu✅ 15 biji bawang merah✅ 3 biji cili merah✅ 10 biji cili padi✅ 1 inci halia✅ 1 biji tomato✅ 1 sudu besar kunyit✅ Garam secukup rasa✅ Minyak masak secukupnyaCara:1. Rebuskan daging lembu sehingga empuk. Toskan & potong daging nipis-nipis.2. Menggunakan lesung (atau apa-apa benda berat korang ada), leperkan daging. Ketepikan.3. Menggunakan lesung, tumbuk bawang merah, cili merah, cili padi, halia dan tomato sehingga lumat. Kalau takda lesung, blender pun boleh – tapi blend kasar je okay jangan jadikan pes!4. Perapkan daging dengan kunyit & sedikit garam.5. Gorengkan daging sehingga ranggup dan asingkan.6. Menggunakan minyak gorengan daging, tumis bahan kisar sehingga wangi, dan masukkan daging yang telah digoreng tadi. Goreng seketika.7. Siap untuk dihidang! Makan dengan sepinggan nasi putih panas, ngam habis!

Posted by Seismik Makan on Isnin, 2 Disember 2019

Bahan-bahan

500 gram daging lembu
15 biji bawang merah
3 biji cili merah
10 biji cili padi
1 inci halia
1 biji tomato
1 sudu besar kunyit
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Cara:

1. Rebuskan daging lembu sehingga empuk. Toskan & potong daging nipis-nipis.

2. Menggunakan lesung (atau apa-apa benda berat korang ada), leperkan daging. Ketepikan.

3. Menggunakan lesung, tumbuk bawang merah, cili merah, cili padi, halia dan tomato sehingga lumat. Kalau takda lesung, blender pun boleh – tapi blend kasar je okay jangan jadikan pes!

4. Perapkan daging dengan kunyit & sedikit garam.

5. Gorengkan daging sehingga ranggup dan asingkan.

6. Menggunakan minyak gorengan daging, tumis bahan kisar sehingga wangi, dan masukkan daging yang telah digoreng tadi. Goreng seketika.

7. Siap untuk dihidang! Makan dengan sepinggan nasi putih panas, ngam habis!

Speak Your Mind

*