Tutup makanan dan pintu rumah… Elak kediaman diganggu jin dengan 7 amalan ini

Jin dan syaitan sentiasa mengganggu manusia namun ada amalan untuk melemahkan makhluk itu. Gambar hiasan.
ASSALAMMUALAIKUM kepada semua pembaca mStar, semoga dirahmati Allah.

Sambungan dari artikel sebelum ini mengenai rumah kami diganggu oleh ramai makhluk jin dari rumah jiran sebelah yang ditinggalkan lebih tiga tahun.

Rumah itupun mempunyai pintu pagar besi yang berat. Tiap-tiap pagi ia tertutup sendiri dan malam-malam pun sama, terbuka sendiri.

Semasa saya panggil kawan saya Ustaz Zailani datang melakukan syifa, ustaz Zailaini kata ketika dia tunggu saya di depan rumah jiran yang kosong tu, tiba-tiba dia lihat pintu pagar terbuka sendiri tanpa ada angin dan ribut.Setelah peristiwa itu berlaku, anak-anak saya semua jadi takut. Kadang-kadang mereka perasan dan ternampak lembaga duduk di tangga. Apabila malam je semua anak-anak tidur dalam bilik bersama saya, ayahnya walaupun dah besar-besar.

Rumah kami tu walaupun besar dah jadi sempit sebab semua berkumpul dalam satu bilik.

Peristiwa yang melanda saya itu menyebabkan saya mula teringat beberapa pesanan nabi Muhammad SAW yang mana ia merupakan antara amalan sunah bagaimana nak mengelak daripada gangguan jin dan syaitan dalam kehidupan seharian kita.

Berikut ini antara amalan yang boleh kita lakukan.

1. Ketika nak masuk rumah dan makan

Nabi SAW bersabda: “Jika seseorang memasuki rumahnya lantas ia menyebut nama Allah saat memasukinya (dengan memberi salam), begitu pula saat ia makan (dengan membaca doa makan), maka syaitan pun berkata (pada teman-temannya): “Kalian tidak ada tempat untuk bermalam dan tidak ada bahagian makan.”

Ketika seseorang memasuki rumah tanpa menyebut nama Allah, syaitan pun mengatakan (pada teman-temannya), “Saat ini kalian mendapatkan tempat untuk bermalam.”

Jika diizin Allah, jin jahat dapat dilihat dengan wajah menakutkan. Gambar hiasan.

Jika seseorang lupa menyebut nama Allah saat makan, maka syaitan pun berkata, “Kalian mendapat tempat bermalam dan bahagian makan malam.” – [HR. Muslim no. 2018].

2. Tutup makanan

Amalkan juga dengan menutup makanan dan minuman kita selepas makan sebab nabi SAW pernah bersabda, “Tutuplah bekas makanan dan minuman kamu pada malam hari. Setiap tahun ada satu malam yang padanya diturunkan wabak.

Tidak akan lalu (melintasi) wabak itu ke atas bekas makanan atau minuman yang tidak ditutup kecuali ia (wabak) masuk ke dalamnya.” – [HR Muslim].

Dalam satu hadis lain nabi SAW bersabda, “Tutuplah bejana (makan/minuman) kamu pada waktu malam walaupun dengan sebatang lidi.”

Imam An Nawawi berkata: “Para ulama menyebutkan beberapa faedah dari perintah menutup makanan dan minuman, iaitu;

i. Menjaganya (makanan dan minuman) dari syaitan, kerana syaitan tidak dapat menyingkap penutup makanan dan minuman sekali pun hanya dengan sebatang lidi.

ii. Menjaganya dari wabak yang turun pada satu malam pada setiap tahun.

iii. Menjaga makanan dan minuman dari terkena najis dan kotoran.

iv. Menjaga dari dimasuki berbagai serangga dan binatang melata.

3. Tutup pintu rumah ketika senja

Dalam hadis lainnya, Jabir bin Abdillah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda, “Apabila hari telah senja laranglah anak-anak keluar rumah, kerana ketika itu syaitan berkeliaran.

Umat Islam digalakkan memohon doa berlindung daripada syaitan ketika masuk ke tandas untuk membuang ‘hajat’.

Dan apabila sudah masuk sebahagian waktu malam maka biarkanlah mereka. Tutuplah pintu dan sebut nama Allah, kerana syaitan tidak dapat membuka pintu yang tertutup (dengan menyebut nama Allah).

Tutup semua kendi kalian dengan menyebut nama Allah dan tutuplah bejana kalian dengan menyebut nama Allah, sekalipun dengan membentangkan sesuatu di atasnya, dan padamkan lampu kalian (ketika hendak tidur).” – [HR. Al-Bukhari dan Muslim].

4. Ketika masuk tandas

Daripada Anas bin Malik RA: (كَانَ النَبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم إِذَا دَخَلَ الخَلَاءَ قَالَ :(اللهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الخُبُثِ وَالخَبائِثِ.

Maksudnya: Apabila Nabi SAW ingin memasuki tandas. Baginda bersabda, “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada syaitan jantan dan syaitan betina” – [Riwayat al-Bukhari, no. Hadith 139].

Para ulama telah menetapkan bahawa antara sebab mengapa dianjurkan kita meminta perlindungan daripada Allah SWT ketika  memasuki tandas adalah agar kita terlindung daripada syaitan-syaitan yang mendiami tempat-tempat najis dan tempat terbukanya aurat.

Rasululllah SAW telah bersabda maksudnya: “Mana-mana kampung mahupun kawasan hulu yang tidak mendirikan solat berjemaah meskipun penduduknya cuma tiga orang, nescaya akan didampingi oleh syaitan.”

RIWAYAT ABU HURAIRAH r.a

Bahkan najis adalah salah satu makanan jin selain tulang-tulang dan asap. Juga tutuplah kepala semasa berada di dalam tandas kerana semasa kita ‘meneran’ untuk buang air kecil atau besar maka urat darah dalam otak kita akan kembang, maka pada masa itu jin dan syaitan akan mudah masuk melalui saluran darah kita.

5. Amalan semasa bersetubuh

Sabda Rasulullah SAW maksudnya: “Sekiranya kamu ingin bersetubuh dengan isteri ucaplah, “Ya Allah, jauhkan kami daripada gangguan syaitan, juga jauhkan zuriat yang bakal lahir ini daripada gangguan syaitan. Sekiranya mereka ditakdirkan mendapat anak hasil daripada persetubuhan itu, zuriat itu selamanya tidak dapat diapa-apakan oleh syaitan. – [ HR Bukhari].

6. Selepas akad nikah dan malam pertama

Dalam satu hadis nabi SAW menasihati umat manusia agar dari awal lagi iaitu selepas akad nikah sehingga ke malam pertama, perlu berdoa memohon perlindungan Allah SWT daripada gangguan jin dan syaitan.

Beri salam ketika masuk rumah boleh mengelak diganggu jin dan syaitan. Gambar hiasan.

Caranya suami perlu meletakkan tangan kanannya di atas ubun-ubun kepala isterinya sambil berdoa, “Ya Allah, aku memohon kepadaMu kebaikan yang telah Engkau selubungi ke atasnya, dan aku berlindung dari keburukannya dan keburukan yang telah Engkau selubungi ke atasnya.

“Ya Allah berkatilah isteriku ini atasku dan lindungi dirinya dari segala keburukan perbuatan orang-orang yang dengki dan perbuatan tukang sihir apabila dia telah melakukan sihir dan perbuatan orang-orang yang suka melakukan tipu daya.” – [HR Abu daud dan Menurut Al Albaaniy sanadnya baik]

7. Lakukan solat berjemaah

Satu lagi amalan yang nabi SAW sebutkan iaitu mengambil berat tentang solat berjemaah akan menjadikan seseorang muslim bebas serta aman dari gangguan syaitan.

Bersikap sambil lewa terhadap solat berjamaah akan menyebabkan syaitan akan mengambil peluang untuk mendampingi mereka. Apabila selalu berdampingan, lama kelamaan ia akan berjaya merasuk, menyihir atau melakukan kejahatan lain.

Mengikut riwayat Abu Hurairah r.a, Rasululllah SAW telah bersabda maksudnya: “Mana-mana kampung mahupun kawasan hulu yang tidak mendirikan solat berjemaah meskipun penduduknya cuma tiga orang, nescaya akan didampingi oleh syaitan.”

Oleh itu hendaklah kita dirikan solat berjemaah. Sesungguhnya serigala akan memakan kambing-kambing yang menyendiri dari puaknya. – [HR Abu Daud dengan sanad].

Berbalik mengenai kisah saya dan keluarga, tiap-tiap malam apabila kami pasang ayat suci al-Quran, anak saya terdengar lembaga tu menangis mungkin kepanasan.

Selain itu banyak kejadian lain yang berlaku dalam rumah kami dengan kelibat menyeramkan muncul.

Memang kami dah nekad nak berpindah ke rumah baru. Semoga Allah merahmati kami semua.

Sebarkan semoga bermanfaat untuk kita semua dan menjadi sebahagian dari amal jariah kita.

 

Speak Your Mind

*