resepi jeruk pauh ( pelam telur)

50 bj buah pelam
3/4 cawan garam
3 cawan gula ..
4 cawan air

☘️

belah buah pelam buang biji.. masukkan ke dalam bekas.. boh garam ( garam kena cukup utk meranggupkan buah tadi).. boh air secukupnya sehingga aras buah pelam ( nnti bila dh semalaman tengok air tu klau byk buih tu tandanya x cukup garam ye tambh kn lg sikit).. biar dua mlm sehingga berubah warna.. jd kuning.. basuh bersih sejat…

☘️

masak 3 cawan gula bersama 4 cawan air… sehingga glegak.. gula hancur…. sejukkan… dah sejuk masukkan dlm buah pelam td… masukkan ke dlm peti ais biar dl semalam lg dlm air gula biar meresap baru sedap… rasa la ye klau x cukup manis tambah je gula.. lg lama jeruk lg sdp… nak boh cili ke x ikut suka

?
☘️

bytgkhuzanika

?
☘️

Speak Your Mind

*