Bahan-bahan :
4 biji telur (asingkan kuning dan putih telur)
1 cawan butter
1 cawan gula halus
1sk ovelett
1/4 cawan santan
4 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum – diayak dgn 1sk baking powder
Pewarna hijau
Cara-cara :
– Pukul putih telur dengan 1/2 cawan gula sehingga meringue dan ketepikan.
– Blend daun pandan dan santan kemudian tapis, ketepikan.
– Mix butter, gula dan ovelette smp kembang Dan masukkan telur. Mix lagi dgn high speed smp gebu. Bila dah gebu lowkan speed Dan masukkan santan yg dikisar dgn daun pandan tadi dan beberapa titik pewarna hijau dan sebatikan.
– Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan sebatikan. Matikan mixer dan masukkan meringue sedikit demi sedikit dgn kaedah kaup balik sehingga semua sebati.
– Tuang kedlm loyang yg tlh digris dan dilapik dgn baking paper lalu bakar selama sejam.
— with Maria Jaafar.
KEK PANDAN
Posted on January 4, 2022 ·