
Kuah hitam

2 sudu makan taucu

2 sudu makan tepung jagung

2 sudu makan tepung gandum

3 sudu makan kicap pekat

3 sudu makan sos tiram

4-5 sudu makan gula

3 cawan air

Masukkan semua dalam blender, blend bagi taucu halus,

pastu masak bagi mendidih sekejap.

Kuah merah

1/2 cawan kacang tanah yang dah digoreng

1 sudu makan tepung gandum

1 sudu makan tepung jagung

4- 5 sudu makan gula

3 cawan air

1/4 sudu makan garam

Blender semua bahan kat atas bagi kacang halus..

3 sudu makan cili blend
Cara-cara:

Panaskan sedikit minyak, tumis 2 biji bawang putih yang diketuk

Letak 3 sudu makan cili blend, tunggu kering.

Masukkan semua bahan dalam blender tadi, masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit. Siap

Dah boleh makan ngan apa-apa bebola, hotdog, sayur, sotong kangkung, dan lain-lain.
Campur kuah untuk sesuaikan rasa pedasnya. Tabur bijan sangai dengan bawang goreng.
Selamat mencuba..
Credit resepi:Hamidah ida
Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim
