4 cwn tepung gandum
¼ cwn minyak
secubit garam
1 sdt gula
1 ½ cwn air suam
2 sdt yis
cara2 :
masukkan yis dan gula dlm air suam ..kacau bg larut sikit dan tunggu 10-15 min sampai berbuih ..
dlm bekas lain masukkan tepung dgn garam ,gaul rata ,buat lubang kt tengah ,curahkan minyak dgn yis yg dh berbuih td .
gaul rata ,uli sampai jadi doh yg lembut dan halus .
bulatkan ,sapu minyak sikit ,tutup doh sampai naik sekali ganda .
dah naik ,tumbuk buang angin .bahagi 2 bahagian ( nak nipis sikit buat 3 bahagian )
tekan pd bekas yg disapu dgn sikit minyak .
cucuk permukaan dgn garfu ,lepastu sapukan sos ,hias dgn topping kesukaan .akhir sekali tabur mozarella cheese .
bakar api bawah sampai masak ,kemudian nyalakan api ats utk permukaan yg cantik ( pakai oven )
bolehlah hidang
topping
sos spagethi dlm tin
bawang holland potong dadu
cili benggala potong dadu
cendawan dlm tin
daging kisar
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam
sedikit oregano kering ( opt. )
mozarella cheese
Kredit : Kakcikk Khai