Resipi Pani Puri Mudah

?

Kuah Hijau

?

Bahan-bahan (Kisar):
– Daun ketumbar
– Cili api
– Jintan putih
– Jintan manis
– Garam halus
– Gula
– Air

Kuah Putih

⚪️

Bahan-bahan (Gaul):
– Mayonis
– Daun ketumbar
– Air

Air Asam

?

Bahan-bahan (Masak sehingga sedikit pekat):
– Asam jawa
– Gula pasir / gula perang
– Air

Inti

?

Bahan-bahan (Gaul)
– Kentang lenyek
– Daun ketumbar
– Bawang
– Serbuk cili
– Garam halus
– Serbuk jintan manis dan jintan putih

Penyediaan Pani Puri

?

Bahan-bahan:
– Pani puri

Cara-cara:
1. Goreng pani puri dengan api perlahan.
2. Balik balikkan sehingga menjadi bulat kemudian terus angkat. (Ini akan mengambil masa yang sangat singkat jadi perlu cepat).
3. Pecahkan sedikit bahagian atas pani puri dan masukkan inti.
4. Tuang sedikit kuah hijau, kuah putih dan air asam kedalam.
5. Siap!

Sumber : @nazuhaina.azu

Speak Your Mind

*