Kuah Hijau
Bahan-bahan (Kisar):
– Daun ketumbar
– Cili api
– Jintan putih
– Jintan manis
– Garam halus
– Gula
– Air
Kuah Putih
Bahan-bahan (Gaul):
– Mayonis
– Daun ketumbar
– Air
Air Asam
Bahan-bahan (Masak sehingga sedikit pekat):
– Asam jawa
– Gula pasir / gula perang
– Air
Inti
Bahan-bahan (Gaul)
– Kentang lenyek
– Daun ketumbar
– Bawang
– Serbuk cili
– Garam halus
– Serbuk jintan manis dan jintan putih
Penyediaan Pani Puri
Bahan-bahan:
– Pani puri
Cara-cara:
1. Goreng pani puri dengan api perlahan.
2. Balik balikkan sehingga menjadi bulat kemudian terus angkat. (Ini akan mengambil masa yang sangat singkat jadi perlu cepat).
3. Pecahkan sedikit bahagian atas pani puri dan masukkan inti.
4. Tuang sedikit kuah hijau, kuah putih dan air asam kedalam.
5. Siap!
Sumber : @nazuhaina.azu
Speak Your Mind