Funny inspirational quotes about the elevator to success

https://people.utm.my/hanita/2020/09/12/4398/

TeamWork Quotes - TeamWork Quotes

https://people.utm.my/hanita/2020/09/12/4396/

Systemic Functional Linguistics – MOOCS

If you are interested to learn Systemic Functional Linguistics or SFL, please sign up for the MOOCS course at the following link

https://mooc.utm.my/courses/systemicfunctionallingui/?inCohort=utm%2Fcourses%2Fsystemicfunctionallingui%2Fcohorts%2Fclassof2016

Thank you.

Dasar Ekonomi Baru

Satu dakwaan yang dikeluarkan oleh Bank Dunia dalam tinjauan ekonomi 2011 menyatakan ‘…polisi yang menyebelahi Melayu menghalang kemajuan ekonomi, menyebabkan ketirisan minda (brain drain)’ (World Bank, 2011).

Kesimpulan mereka tidak perlu diambil serius kerana kaedah kajian mereka adalah lemah dan ini adalah sesuatu yang mengejutkan kerana analisis tersebut bersandarkan kepada kira-kira hanya 200 orang responden Internet secara global.  Disebabkan kelemahan yang kritikal dalam kajian ini, dapatannya boleh dikatakan tidak tepat.  Tetapi yang menariknya, laporan kajian tersebut menyatakan hanya 20% rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara adalah graduan universiti.  Ini bermaksud kebanyakan mereka yang berpindah ke luar negara bukanlah pekerja berkemahiran.  Dan alasan yang diutarakan bukanlah disebabkan DEB, tetapi insentif-insentif ekonomi seperti pendapatan yang lebih tinggi.

Moral of the story, don’t totally believe the World Bank.  They have their own agenda. 

Muhammad Abdul Khalid (2019). Antara Dua Darjat.  Selangor: Dubookpress. Page 137

World Bank. (2011). Malaysia Economic Monitor – Brain Drain. Bangkok: The World Bank.

Tanggal 31 Bulan 8, 57

 

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 63  kepada semua rakyat Malaysia. Hargailah perjuangan orang tua kita dulu2 dengan kekal berjiwa merdeka.

Saya❤️Malaysia 🇲🇾
#MalaysiaPrihatin

31 Ogos 2020

Terima Kasih Datuk Wahid Omar (UTM 67)

Saya mewakili warga Akademi Bahasa – Language Academy, UTM – merakam setinggi2 penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Ybgia Prof Datuk Dr Ir Wahid Omar yg telah memimpin UTM dengan cemerlang selama 7 tahun sebagai Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia.

Semoga Allah saja yang membalas budi Datuk dan merahmati Datuk sekeluarga.

Ikhlas
Dari kami semua;
Akademi Bahasa
Universiti Teknologi Malaysia.
30 Ogos 2020.

#languageacademyutm
#wherelanguagesproper

Syukur Saya Anak Malaysia ❤️🇲🇾

Pada 30 Ogos saya ambil cuti, pergi settle semua hutang2 dgn kerajaan. Minta hubby drive me around, dah lama x jadi mem besar 💁🏻‍♀️. Destinasi 1: JPJ. Hmmm ada saman lama belum bayar 🤭. Chuak juga, brp lah nak kena. Pegawai JPJ tanya ‘dekat TBS pun boleh kena saman ka Puan’, sambil tersenyum sipu (pegawai tu x nampak la sebab pakai 😷 kan) terus jawab ‘cari jalan keluar x jumpa terus masuk tempat bas, apalagi kenalah saman’. Sampai kat kaunter nak bayar saman ‘RM90 Puan’. Alhamdullilah ada diskaun Hari Kebangsaan 🇲🇾. Terima kasih JPJ 😍.
Destinasi 2: Pejabat Tanah Johor Bahru. Aduuuh brp la nak kena bayar, rasa2 sejak 1998 x pernah bayar. Nasib baik Dr Mahani Stapa ingatkan, ‘kena bayarlah nita, rumah u bukannya buat atas angin’, hmmm kawan yg prihatin 🤨. Masa staf PTJ nak bg bil ‘RM227 Puan’. Aik murahnya. Bila tengok bil rupanya cukai tertunggak dr 2016, denda lewat x cecah pun RM40. Mmg mampu sgt insya Allah. Terima kasih PTJ, kos yg amat berpatutan 😍.
Rasa sgt2 bersyukur hari ni tinggal di bumi Malaysia. ‘Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan’ (Surah Ar-Rahman).

I❤️Malaysia🇲🇾
#MalaysiaPrihatin

Happy Independence Day 2020 everyone. Merdeka, Merdeka tetaplah Merdeka. Ia pasti menjadi sejarah. 🇲🇾

Don’t let your emotion cloud your judgement.

– American Assassin-

https://people.utm.my/hanita/2020/08/19/4355/

Use your Heart, Ears and Eyes

On 17 July 2020, I wrote ‘we see with eyes, listen with our ears and sense with our heart for efficacious communication’, which I got from the Chinese drama entitled Qin Empire: Alliance. Interestingly this morning I came across the verse 2:7 in the Quran which means the same thing.  For people who don’t want to believe in the Quran, Allah has sealed their heart, ears and eyes so that they will never be able to understand. This thus proves that these three sensory abilities are extremely important for us to completely understand what is going on around us.

Al-Baqarah 2:7
خَتَمَ ٱللَّهُ عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ وَعَلَىٰ سَمْعِهِمْۖ وَعَلَىٰٓ أَبْصَٰرِهِمْ غِشَٰوَةٌۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ

Allah has set a seal upon their hearts and upon their hearing, and over their vision is a veil. And for them is a great punishment.

Get Quran App: gtaf.org/apps/quran

#GreentechApps

Darkness, Thunder and Lightning

It is interesting to see how analogy is used to describe people who don’t want to listen. They rather be in the dark than choosing the right path.  Their situation is described as someone who is in the dark with thunder and lightning. When there is thunder, he will close his ears and when the lightning strikes, he will get little bit of light to move forward and return to the complete darkness soon after.

Al-Baqarah 2:19
أَوْ كَصَيِّبٍ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ فِيهِ ظُلُمَٰتٌ وَرَعْدٌ وَبَرْقٌ يَجْعَلُونَ أَصَٰبِعَهُمْ فِىٓ ءَاذَانِهِم مِّنَ ٱلصَّوَٰعِقِ حَذَرَ ٱلْمَوْتِۚ وَٱللَّهُ مُحِيطٌۢ بِٱلْكَٰفِرِينَ

Or [it is] like a rainstorm from the sky within which is darkness, thunder and lightning. They put their fingers in their ears against the thunderclaps in dread of death. But Allah is encompassing of the disbelievers.

Al-Baqarah 2:20
يَكَادُ ٱلْبَرْقُ يَخْطَفُ أَبْصَٰرَهُمْۖ كُلَّمَآ أَضَآءَ لَهُم مَّشَوْا۟ فِيهِ وَإِذَآ أَظْلَمَ عَلَيْهِمْ قَامُوا۟ۚ وَلَوْ شَآءَ ٱللَّهُ لَذَهَبَ بِسَمْعِهِمْ وَأَبْصَٰرِهِمْۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

The lightning almost snatches away their sight. Every time it lights [the way] for them, they walk therein; but when darkness comes over them, they stand [still]. And if Allah had willed, He could have taken away their hearing and their sight. Indeed, Allah is over all things competent.

Get Quran App: gtaf.org/apps/quran

#GreentechApps